Pandzssírban továbbra is ellenállnak a táliboknak

afganisztán
2021 szeptember 09., 07:16
comments 1

Az ellenállók tartják ellenőrzésük alatt az afganisztáni Pandzssír tartomány területének 60-65 százalékát, az Afganisztánban hatalomra került táliboknak csak a völgy mentén vezető főutat sikerült elfoglalniuk, közölte a CNN-nek az ellenállók szóvivője, Ali Majszam Nazari, aki szerint a hosszú és keskeny tartományon végighúzódó összes szurdok az ellenállók kezén van.

Hozzátette, hogy taktikai visszavonulást hajtottak végre a főúttól és a völgy központjától, de ezeket hamarosan visszafoglalják.

photo_camera Tálib-ellenes ellenállók Pandzsírban Fotó: AHMAD SAHEL ARMAN/AFP

A tálibok augusztus 15-én vonultak be Kabulba, és bejelentették, hogy ellenőrzésük alá vonták az ország teljes területét, kivéve a fővárostól északra fekvő Pandzssír-tartományt, amelyet az Ahmed Maszúd vezette Nemzeti Ellenállási Front (NRF) uralt.

Az iszlamisták hadművelet indítottak, hétfőre virradóra pedig betörtek a völgybe. A tálibok néhány órára rá bejelentették, hogy elfoglalták a teljes tartományt, de az ellenállók ezt többször tagadták.

Pandzssírra a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. Ez a tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is többen oda menekültek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.