Sydneyben csak októberben nyithatnak, akkor is kemény feltételek mellett

járvány
2021 szeptember 09., 08:07

Sydney a járványhelyzet miatt július óta zárva, a lezárásokon pedig csak októbertől fognak enyhíteni. Hogy milyen feltételek mellett lazítanak, azt a kormány csütörtökön tette közzé.

photo_camera Oltásra várakozók Sydneyben Fotó: SAEED KHAN/AFP

Ezek szerint a nyitás akkor lehetséges, ha a felnőttek hetven százaléka megkapta mindkét oltását. (Új-Dél-Wales államban a felnőtt lakosság 43 százaléka kapta meg eddig mindkét oltást, az elsőt pedig 75 százalék.)

Ha az átoltottság eléri a hetven százalékot, létszámkorláttal, de kinyithatnak az éttermek, a teljesen beoltott emberek számára pedig engedélyezik,

  • a húsz fős szabadtéri összejöveteleket,
  • hogy már öt főt is beengedjenek a lakásukba,
  • hogy közösen használjanak egy autót másokkal,
  • illetve hogy szabadon utazzanak az államban.

Az éttermeken és kávézókon kívül megnyílhatnak a bárok is, a kiskereskedelmi üzletek, edzőtermek és szépségszalonok, mozik, galériák, színházak és múzeumok, stadionok, vidámparkok, illetve a templomok is, utóbbiban azonban nem lehet majd énekelni. Engedélyezik az 500 fős, ültetett szabadtéri rendezvényeket, de esküvőkre és temetésekre csak 50 fő mehet.

Felmerültek tervek, miszerint egész Ausztráliát akkor nyitják meg, ha elérik a 70, de inkább a 80 százalékos átoltottsági szintet. Jelenleg Ausztrália 25 milliós lakosságának több mint fele él zárlat alatt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.