Több esztergomi iskolában kötelezővé tették az Eucharisztikus Kongresszuson való részvételt

2021 szeptember 9., csütörtök 12:51
36

Több egyházi fenntartású esztergomi gimnázium diákjainak vallási hovatartozásra tekintet nélkül kötelezővé tették a részvételt a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus több programján, például Ákos koncertjén, írja az Átlátszó. A lap tudomása szerint az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium igazgatója, Valkó Miklós ezt azzal indokolta, hogy az iskola "egyházi jellege", illetve "megfogalmazott nevelési elvei" alapján tette kötelezővé a programokon való részvételt. Szerinte ugyanis a szülők és a tanulók az iskolába való jelentkezéssel vállalták, hogy "ezeket az értékeket elfogadják és támogatják".

Baricz Gergő énekes az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust megnyitó ünnepi szentmise előtt a Hősök terén 2021. szeptember 5-én Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A magyar vidéken elvétve maradt olyan középfokú oktatási intézmény, ami ne került volna egyházi fenntartásba a forrásaiktól megszabadított önkormányzatoktól. Vagyis sok helyütt a diákok aligha világnézeti alapon döntenek az egyházi oktatás mellett.

Valkó az iskola honlapján adott tájékoztatása szerint a fiatalabb diákoknak a szombati Kossuth téri misén és a fáklyás körmeneten, illetve a vasárnapi, a pápa pontifikálta misén kell részt venniük.

A szintén egyházi fenntartású esztergomi gimnázium, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium ötven tanulójának pedig Ákos koncertje lett kötelező program, amit az iskola igazgatója, Szánthó Gellért azzal indokolt, hogy azon a bentlakásos gimnázium nevelőtanárai is részt vesznek, így nem opció, hogy valaki hátramaradjon. (Via 24.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt