Karikó Katalin szerint a tudósoknak félre kéne tenniük az egójukat

szeptember 10., péntek 13:01
1

Karikó Katalin szerint a különböző szakterületek tudósai sokkal hamarabb találnának megoldásokat a világ problémáira, ha félre tudnák tenni az egójukat, és nem egymás szakmai titulusával foglalkoznának. A szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Guardiannek adott interjút.

Karikó azt mondta, hogy őt sosem érdekelték a titulusok, mert szerinte 100 év múlva úgysem fogják ismerni a nevét. De úgy érzi, sok tudóst a hatalomszerzés motivál a szakmai kérdések helyett. A biokémikus szerint az emberek szeretik utálni a gyógyszeripart, de az ő tapasztalatai szerint a vállalati közeg kevésbé egoközpontú, mint az akadémikusoké.

„Amikor a tudományos világból átkerültem egy céghez, azt éreztem, hogy ők nem foglalkoznak vele, hogy hány bizottságnak vagy a tagja, és hány diplomád van. Az számít, hogy van egy terméked, ami működik. Az egó nem számít. Sokkal jobb így.”

Karikó Katalin kollégájával, Drew Weissmannal megosztva kapta meg a tudomány Oscarjának számító Breakthrough-díjat, amiért megteremtették az mRNS-vakcinák technológiájának alapját. A díj jelentős pénzjutalommal is jár, de Karikó a Guardiannek azt mondta, nem ez volt az éve fénypontja. Elmesélte, hogy egy New York-i idősotthon lakói ünnepnappá nyilvánították az oltásuk napját, amit a kutató után neveztek el. Egy héttel később az otthonban járványgóc alakult ki, hetvenen fertőződtek meg, de nem halt meg senki.

„Nagyon boldogok voltak. Az oltásnak köszönhetően még mindig köztünk vannak. Számomra semmilyen díj, semmilyen pénzjutalom nem ér többet, mint ez.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt