Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Eljárás indult a volt francia egészségügyi miniszter ellen

járvány
2021 szeptember 11., 5:18
comments 1

Mások életének veszélyeztetése miatt eljárás indult Agnes Buzyn, volt francia egészségügyi miniszter ellen, aki közvetlenül a járvány előtt mondott le posztjáról és lépett ki a kormányból, majd jelöltette magát polgármesterként Párizsban a márciusi önkormányzati választásokon.

Buzyn óriási felháborodást váltott ki, amikor később úgy nyilatkozott, a tárcától való távozásakor már „tudta, hogy a cunami előttünk áll”, miközben januárban miniszterként nyilvánosan még azt állította, hogy a koronavírus elterjedésének kockázata a lakosság körében nagyon csekély, igaz, közben azt is hozzátette, hogy ez még változhat.

A nemzetgyűlés vizsgálóbizottsága előtt 2020 júniusában Buzyn azt mondta, január 11-én írásban jelezte a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek is, hogy a koronavírus „potenciális veszélyt” rejt magában.

photo_camera Agnes Buzyn Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP

Buzynt, aki 2020 februárjáig irányította az egészségügyi tárcát, pénteken kilenc órán át hallgatta meg a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó, 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR). Ő az első francia döntéshozó, akit megvádoltak a járványkezelés miatt.

A Franciaországban eddig 115 ezer áldozatot követelő járvány kezdetén hivatalban lévő kormány ellen eredetileg kilencven panasz érkezett arra a jogszabályra hivatkozva, amely szerint két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós (10,5 millió forintos) pénzbüntetéssel sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulasztja meghozni az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben a megfelelő intézkedéseket.

A kilencvenből 53-at vizsgált meg a CJR, és kilencet fogadott be. Ezután indítottak előzetes vizsgálatot még tavaly júliusban Édouard Philippe korábbi miniszterelnök, Agnes Buzyn volt egészségügyi miniszter és utódja, Olivier Véran ellen, aki jelenleg is az egészségügyi tárcát vezeti. Közülük egyelőre csak Buzyn kapott idézést.

Francois Molins főügyész szerdán közölte, hogy az eljárás megindítása óta 14 500 további panasz érkezett a CJR-hez a kormányzati válságkezelés ügyében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt