Hogy juthatott el Afganisztán ugyanoda, ahol a 9/11-es támadás előtt volt?

podcast
2021 szeptember 11., 12:55
comments 1

Joe Biden amerikai elnök a szeptember 11-i terrortámadás huszadik évfordulójáig ki akarta vonni az amerikai csapatokat Afganisztánból, ezzel lezárva egy csaknem húsz éve zajló háborút. Arra viszont nem számított, hogy még mielőtt az utolsó amerikai katona elhagyná Afganisztánt, az országot máris ugyanazok fogják uralni, akik ellen az amerikaiak húsz éve bevonultak. A tálibok az egész világot meglepő gyorsasággal foglalták el a nyáron Afganisztán nagyobb városait, augusztus közepén pedig bevonultak Kabulba, miután az afgán elnök elmenekült.

Az amerikai és NATO csapatok az időközben dollármilliárdokból kiépített és kiképzett afgán hadsereggel együtt húsz évig harcolt a tálibok ellen, a harcokban 2325 amerikai katona, 66 ezer afgán katona és rendőr, valamint 47 ezer civil vesztett életét. Az áldozatok ellenére viszont, látszólag egyik pillanatról a másikra minden visszaálljon ugyanoda, ahol 20 évvel ezelőtt volt.


A 444 podcastjának mai adásában Király Andrással, a 444 külpolitikai újságírójával beszéljük át, hogy miért is vonult be közel 20 éve Afganisztánba az amerikai hadsereg, hogyan élhette túl ezt a két évtizedes konfliktust a talibán, és mi vezetett aztán az afgán kormány és hadsereg teljes és villámgyors összeomlásához.

A témában ajánlom Király András legutóbbi, az afgán helyzetről szóló cikkét és a helyzetet még a tálib hatalomátvétel előtt elemző írását. Az afgán háborúról számtalan érdekes riport és dokumentumfilm készült, én ezek közül kifejezetten érdekesnek találtam a Vice 2013-as dokumentumfilmjét, amely elég érzékletesen bemutatja, milyen rosszul alakult a helyzet már akkor, miközben az amerikai vezetés arról beszélt, hogy éppen megnyerik a háborút.

A 444 podcastjait meghallgathatod a Spotifyon, A Google Podcast és az Apple Podcast, és az Amazon Audible nevű szolgáltatásnak podcastoldalán is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.