Hússzor egy év háború

külföld
2021 szeptember 06., 09:02
comments 3

Utólag könnyű okosnak lenni, tartja a mondás, de Afganisztán esetében ez nem feltétlenül igaz. Robert Kagan, az amerikai neokonzervativizmus atyaúristene ennél találóbban fogalmazott a Washington Postban megjelent esszéjében, amikor azt fejtegette, hogy míg "a történelmet előre fele éljük meg a rohanó események káoszában, ítélkezni visszafele szoktunk, önelégülten élve a tudással, hogy mi történt; mit sem törődve azzal, hogy mi történhetett volna".

Úgy jöttek, mintha mennének. Amerikai csapatok érkezése 2002. január 15-én a bagrami légitámaszpontra, amit végül 2021 júliusában, két hónappal Kabul elhagyása előtt, az éj leple alatt adtak fel.
photo_camera Úgy jöttek, mintha mennének. Amerikai csapatok érkezése 2002. január 15-én a bagrami légitámaszpontra, amit végül 2021 júliusában, két hónappal Kabul elhagyása előtt, az éj leple alatt adtak fel. Fotó: JIMIN LAI/AFP

Akkor kezdjük el a visszatekintést a jelenből indulva. Mi értelme volt ennek az egésznek? A végeredmény felől nézve nem sok. Csaknem pontosan húsz évvel az amerikai hadsereg afganisztáni műveleteinek kezdete után Afganisztán újra a tálibok uralma alatt áll. A több milliárd dollárból kiképzett és felfegyverzett, több százezres kormányerők szétszéledtek, gyakran harc nélkül feladva állásaikat. Az ország választott elnöke elmenekült, a helyi hadurak egy része alkut kötött a tálibokkal. Az amerikai hadsereg utolsó tagja is elhagyta az országot, ahogy az amerikai diplomaták is. Az elmúlt húsz év nemzetközi jelenlétére a hátrahagyott hadfelszerelés utal csak. Arra pedig, hogy volt két évtized, amiben a nőknek nem kellett egész testüket tetőtől talpig elfedő burkába burkolózniuk, a kabuli szépségszalonok plakátjain gondosan lemázolt női arcképek emlékeztetnek.

Az idő nem megállt, hanem visszaugrott húsz évet. Ugorjunk vissza mi is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.