Veszni hagyni Afganisztánt, vagy menteni a menthetőt

külföld
2021 augusztus 13., 04:04
comments 10
  • Húsz év kevés volt hozzá, hogy Afganisztánból működő államot faragjanak.
  • Még az is évi több milliárd dollárba kerülne, hogy legalább a mostani, nem túl fényes helyzetet fenn lehessen tartani.
  • Joe Biden realista megoldása az Egyesült Államoknak valóban könnyebbséget jelentene.
  • Európa viszont ráfázhat, ha Afganisztánban mindent veszni hagynak.

Másvalaki Problémája

Douglas Adams a Galaxis-sorozat harmadik kötetében, Az élet, a világmindenség, meg mindenben ír a világ leghatékonyabb álcázó eszközéről, az MVP-pajzsról. Mint írja, tárgyakat nem lehet láthatatlanná tenni, de ha sikerül meggyőznünk a szemlélőt arról, hogy a tárgy Másvalaki Problémája (MVP), akkor az egyszerűen nem vesz tudomást a létezéséről. Látni látja, de az agya nem hajlandó értelmezni a látványt.

Valaki, akinek a problémája. Az afgán kormányerők katonája egy autóbomba robbanása után Kabulban, 2021. augusztus 4-én.
photo_camera Valaki, akinek a problémája. Az afgán kormányerők katonája egy autóbomba robbanása után Kabulban, 2021. augusztus 4-én. Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a jelek szerint leporolta az MVP-pajzsot. Becsületére legyen mondva, hogy ebben következetes, ő már 2009-ben, a frissen megválasztott Barack Obama frissen megválasztott alelnökeként azt képviselte főnökével szemben, hogy Afganisztánból leginkább kivonulni kéne. De míg Obama elnökválasztási kampányát a remény üzenetén túl javarészt az iraki háború következetes ellenzésére építette, a párhuzamosan, alacsony lángon gyöngyöző afganisztánit "az igazságos háborúnak" nevezte.

Biden és Obama vitája egyáltalán nem volt egyedi. Annyira nem, hogy most ugyanúgy le lehetne folytatni, ahogy le lehetett volna folytatni már 2001-ben, a beavatkozás kezdetén is. Az amerikai külpolitikai gondolkodás két nagy irányzata, a cinizmusba hajlóan rideg, a humanitárius szempontokat mindig az amerikai érdekek alá rendelni kész realisták és az Egyesült Államokat az emberiség utolsó reménysugarának tartó, a demokrácia nemes eszméit terjeszteni akaró, nemzetépítő idealisták harca volt ez, egy arra kevéssé alkalmas tárgyon.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.