Alkotmánybírósághoz fordult egy egészségügyi dolgozó, mivel túlzónak tartja a számukra kötelezően előírt védőoltást

járvány
2021 szeptember 12., 18:00
comments 2

Panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróságon egy egészségügyi dolgozó a koronavírus elleni kötelező védőoltást előíró rendelet miatt - számolt be az ügyről az RTL Híradója. A meg nem nevezett dolgozó érthetetlennek és a túlzónak nevezte, hogy oltás hiányában a munkáját is elveszítik az egészségügyben dolgozók.

„Álláspontom szerint a védőoltás felvételének elmulasztásához fűzött joghátrány, azaz a szakképesítéssel rendelkező foglalkoztatott munkaviszonyának quasi rendkívüli felmondással történő megszüntetése olyan súlyú anyagi és erkölcsi következményekkel jár, amely egyáltalán nincs arányban a pandémia visszaszorításának céljával és egyben a bevezetése időpontjára tekintettel észszerűtlen” - áll a panaszban.

A beadványt soron kívüli eljárásban bírálják el, de a döntés időpontjáról egyelőre nincs információ.

Egy dolgozó Pfizer-BioNTech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást kap a Honvédkórházban 2021. január 5-én
photo_camera Egy dolgozó Pfizer-BioNTech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást kap a Honvédkórházban 2021. január 5-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Orbán Viktor július közepén jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé teszik a védőoltást, a határidő szeptember 15. Aki addig nem veszi fel az oltást, annak megszűnik a jogviszonya.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint a rendelet növelte az oltási hajlandóságot a dolgozók között, és szerinte csupán 300-400 ember esik ki a rendszerből az oltás kötelező jellege miatt. Elnökük, Soós Adrianna szerint pedig az nagyobb veszteséggel járna, ha egy dolgozó megfertőzne valakit egy intézményben.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.