Ukrajna kérésére a cseh rendőrség őrizetbe vett egy orosz állampolgárt

külföld
2021 szeptember 12., 19:10
comments 1

Prágában vasárnap a cseh rendőrség őrizetbe vette Alekszandr Francsetti orosz állampolgárt, aki állítólag aktív szerepet játszott a krími tavaszban, azaz a korábban Ukrajnához tartozó Krím Oroszországhoz csatolásában. A hírt először az orosz hírügynökségek jelentették, majd később az illetékes cseh hatóságok is megerősítették.

„Ukrajna által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján a prágai repülőtéren őrizetbe vettünk egy orosz állampolgárt” - válaszolta a CTK cseh hírügynökség kérdésére Ondrej Moravcík cseh rendőrségi szóvivő. Részletesebb tájékoztatást azonban nem adtak ki.

photo_camera Putyin-ellenes plakát egy prágai tüntetésen 2014-ben, a krími tavasz idején. Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség a hírt Alekszandr Molohovra, a krími hatóságok képviselőjére hivatkozva közölte, aki kijelentette, hogy az orosz fél kivizsgálja az őrizetbe vétel körülményeit. „Az orosz diplomaták már felvették a kapcsolatot a cseh hatóságokkal és az őrizetbe vett személy hozzátartozóival” - mondta Nyikolaj Brjakin, a prágai orosz nagykövetség sajtótitkára.

Moszkvában Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte Francsetti őrizetbe vételének „alapos kivizsgálását”. A CTK szerint Basztrikin nyilatkozata azt jelzi, hogy az oroszok inkorrekt eljárással gyanúsítják a cseheket, akik állítólag „politikai okokból visszaéltek a nemzetközi jogi mechanizmusokkal”.

A cseh közszolgálati rádió úgy tudja, hogy Francsetti egy félkatonai szervezet főnöke volt, amely 2014-ben aktív szerepet játszott a Krím Oroszország általi elfoglalásában. Molohov nyilatkozata szerint az ukrán hatóságok a múltban számos vádat hoztak fel Francsetti ellen.

A rádió hírportálja szerint Francsetti 2000 óta vállalkozóként hivatalos cseh engedéllyel Prágában él. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt