Az iskoláskorú gyerekek beoltását javasolják a brit tisztifőorvosok

járvány
2021 szeptember 13., 20:07

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai közös közleményükben javasolták, hogy a 12-15 éves korosztály egészséges tagjai is megkapják a koronavírus elleni oltás legalább egy dózisát.

Chris Whitty angol, Sir Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos állásfoglalása szerint az új típusú koronavírus – különösen a Delta variáns – „nagyon hatékonyan” terjed olyan helyszíneken vagy eseményeken, amik tömegeket vonzanak.

De ha az iskoláskorú gyerekek jelentős hányadát beoltják, az valószínűleg csökkenti az olyan „terjedési események” kockázatát, amik a koronavírus-fertőzés helyi szintű fellángolását okozhatják az iskolákban vagy az iskolákhoz kötődő rendezvényeken – áll a közös tisztifőorvosi szakvéleményben.

A tisztifőorvosok ajánlása nagy fordulat. A brit kormány mellett működő oltásügyi és immunizációs vegyesbizottság (JCVI) a hónap elején még azt javasolta, hogy a 12-15 éves korosztály tagjai közül csak azokat lenne érdemes beoltani, akik meghatározott krónikus alapbetegségekkel küszködnek, és emiatt nagyobb a veszélye annak, hogy koronavírus-fertőzés esetén súlyosan megbetegszenek.

photo_camera Illusztráció: Frank Hoermann/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

A JCVI tíz nappal ezelőtt közzétett állásfoglalása szerint az egészséges 12-15 éves gyerekeknél kicsi a koronavírus-fertőzésből kialakuló súlyos betegség kockázata, így ebben a korcsoportban a koronavírus elleni oltás tömeges alkalmazásának potenciális előnyei is csekélyek.

A testület szerint a gyerekek nagyon nagy többsége tünetek nélkül vagy enyhe tünetekkel, kezelés nélkül átvészeli a SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzést.

Az Egyesült Királyság négy tisztifőorvosának ajánlása szerint az iskolai oktatás fennakadásainak csökkentéséből eredő, valószínűsíthető előnyök, amiket a gyerekek beoltásától lehet remélni, hozzáadódnak a JCVI által ebben a korosztályban egyéni szinten azonosított, potenciálisan kevés kedvező hatáshoz, és összességében ez már biztosít olyan mértékű pótlólagos előnyt, ami indokolttá teszi a korcsoport általános beoltását.

A tisztifőorvosok azt javasolják, hogy ha a brit kormány elfogadja e javaslatukat, akkor a 12-15 éves korosztály egészséges tagjainak egyelőre a Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcina első adagját adják be.

Az Egyesült Királyságban 3 millióra tehető a 12-15 éves korosztály tagjainak száma. A JCVI szeptember eleji ajánlása alapján közülük csak az a 300 ezer kiskorú kapta volna meg a koronavírus elleni oltást, akinek meghatározott krónikus alapbetegsége van. A tisztifőorvosok az oltások általános kiterjesztését javasolják a korosztály minden tagjára.

Az USA-ban kiemelten dolgoznak a fiatalabb gyerekeknek szánt oltások jóváhagyásán

„Kiemelt sürgősséggel” dolgozik az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) azon, hogy minél hamarabb rendelkezésre álljon a koronavírus elleni oltás a fiatalabb gyerekeknek is – jelentette be Rochelle Walensky, a CDC igazgatója az NBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában.

„Várjuk, hogy a vállalatok benyújtsák a hivatalos adatokat az FDA-nak (amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet). Arra számítunk, hogy ez ősszel megtörténik” – mondta Walensky, aki szerint ideális esetben a fiatalabb gyerekek az év végéig megkaphatják az oltásukat.

Vasárnap Scott Gottlieb, az FDA egykori biztosa, a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat igazgatótanácsának tagja a CBS amerikai televízióban azt mondta: arra számítanak, hogy szeptember végére elkészülnek az adatok az 5 és 11 év közötti gyerekeknek szánt oltásokról, és a vakcina október végére rendelkezésre állhat a fiatalabb korosztálynak. A Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat kisebb gyerekeknél is teszteli a vakcinákat, és várhatóan a következő hónapokban nyújtja be adatait.

Az FDA közölte: az ügynökség – amint rendelkezésükre áll – gondosan megvizsgálja az 5 és 11 év közötti gyerekek oltására vonatkozó adatokat, és „készen áll arra, hogy a lehető leggyorsabban befejezze a felülvizsgálatot”.

A hétvégén egyébként rekordot döntött a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Nyugat-Virginia államban, ahol szombaton több mint 1800 új megbetegedést rögzítettek. A megbetegedések száma – hasonlóan az országos adatokhoz – Nyugat-Virginiában is július eleje óta növekszik. Míg július elején naponta átlagosan 50 új fertőzött embert regisztráltak, addig szeptember elejére ez a szám 1500-ra emelkedett.

A Washington Post írta meg, hogy a nyugat-virginiaiak csak 39,9 százaléka kapta meg a Covid-19 elleni védettséghez szükséges összes oltását, ami a második legalacsonyabb érték az országban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.