Elhagyhatják Üzbegisztánt az elmenekült afgán harci pilóták

külföld
2021 szeptember 13., 04:35
comments 1

Elhagyhatják Üzbegisztánt a felbomlott afgán hadseregnek a tálibok elől elszökött pilótái, akiket augusztus óta a határhoz közeli Termez város mellett tartottak egy táborba zárva. A pilóták jellemzése szerint őrizetük fogságra emlékeztetett: mozgásukat jelentősen korlátozták, és megfelelő mennyiségű élelmiszerhez és gyógyszerhez se jutottak.

Két tálib az afgán légierő egyik gépének pilótafülkéjében a kabuli reptéren, 2021. augusztus 31-én, az utolsó amerikai katona távozása után.
photo_camera Két tálib az afgán légierő egyik gépének pilótafülkéjében a kabuli reptéren, 2021. augusztus 31-én, az utolsó amerikai katona távozása után. Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

Az egyik, neve elhallgatását kérő pilóta a Reutersnak azt mondta, hogy egy amerikaiakkal kötött alku keretében távozhatnak Üzbegisztánból, nem kell visszatérniük Afganisztánba. Ez utóbbitól nagyon tartottak, ott ugyanis a tálibok ellenségeként félelmeik szerint akár ki is végezhették volna őket. A nyilatkozó afgán pilóta tudomása szerint első csoportjuk az Egyesült Arab Emírségekbe távozhat, áttelepítésük több hullámban történik majd.

A tálibok mind a pilóták, mind a katonai repülőgépeik visszaszolgáltatását követelték. Mindemellett azt ígérték, nem fognak megtorlással élni azokkal szemben, akik ellen korábban harcoltak, sőt arra buzdították az afgán hadsereg volt tagjait, hogy csatlakozzanak az ország újjászerveződő biztonsági erőihez.

Az afgán légierő egykori tagjai szerint ez csak hitegetés. A Reutersnek arról beszéltek, hogy az amerikai kiképzést kapott, angolul is beszélő pilóták kiemelt célpontjai a táliboknak, akik már többüket is meggyilkolták.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a 46 katonai repülőgépnek és helikopternek, amelyeken a pilóták elmenekültek Afganisztánból a hadsereg összeomlása nyomán. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.