Elhagyhatják Üzbegisztánt az elmenekült afgán harci pilóták

külföld
2021 szeptember 13., 04:35
comments 1

Elhagyhatják Üzbegisztánt a felbomlott afgán hadseregnek a tálibok elől elszökött pilótái, akiket augusztus óta a határhoz közeli Termez város mellett tartottak egy táborba zárva. A pilóták jellemzése szerint őrizetük fogságra emlékeztetett: mozgásukat jelentősen korlátozták, és megfelelő mennyiségű élelmiszerhez és gyógyszerhez se jutottak.

photo_camera Két tálib az afgán légierő egyik gépének pilótafülkéjében a kabuli reptéren, 2021. augusztus 31-én, az utolsó amerikai katona távozása után. Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

Az egyik, neve elhallgatását kérő pilóta a Reutersnak azt mondta, hogy egy amerikaiakkal kötött alku keretében távozhatnak Üzbegisztánból, nem kell visszatérniük Afganisztánba. Ez utóbbitól nagyon tartottak, ott ugyanis a tálibok ellenségeként félelmeik szerint akár ki is végezhették volna őket. A nyilatkozó afgán pilóta tudomása szerint első csoportjuk az Egyesült Arab Emírségekbe távozhat, áttelepítésük több hullámban történik majd.

A tálibok mind a pilóták, mind a katonai repülőgépeik visszaszolgáltatását követelték. Mindemellett azt ígérték, nem fognak megtorlással élni azokkal szemben, akik ellen korábban harcoltak, sőt arra buzdították az afgán hadsereg volt tagjait, hogy csatlakozzanak az ország újjászerveződő biztonsági erőihez.

Az afgán légierő egykori tagjai szerint ez csak hitegetés. A Reutersnek arról beszéltek, hogy az amerikai kiképzést kapott, angolul is beszélő pilóták kiemelt célpontjai a táliboknak, akik már többüket is meggyilkolták.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a 46 katonai repülőgépnek és helikopternek, amelyeken a pilóták elmenekültek Afganisztánból a hadsereg összeomlása nyomán. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt