Ferenc pápa több kreativitást kért az egyháztól Pozsonyban

vallás
2021 szeptember 13., 12:07
comments 1

Ferenc pápa hétfőn a pozsonyi Szent Márton-dómban arról beszélt, hogy Európában új egyházi nyelvezetet kell találni a hívők megszólítására. A pápa szerint az egyháznak nem a pozsonyi várhoz hasonló erődnek kell lennie, amely távolsággal és önteltséggel tekint a magasból a világra. „Az egyház akkor szép, ha nem különül el a világtól, és nem szakad el a valós élettől, hanem benne lakik (..) az egyház középpontjában nem az egyháznak kell állnia” - mondta.

Ferenc pápa a szlovák elnöki palotában Zuzana Caputova elnökkel
photo_camera Ferenc pápa a szlovák elnöki palotában Zuzana Caputova elnökkel Fotó: HANDOUT/AFP

Arra a kérdésre, hogy az egyház miként tudja megszólítani az embereket, a pápa új nyelvezetet sürgetett, a szabadságot, a kreativitást és a párbeszédet sorolva fel kulcsfontosságú eszközként. A szabadsággal kapcsolatban úgy látja, az egyháznak nem csak az előre egyeztetett szabályokat, törvényeket, biztonságot és folytonosságot kell szem előtt tartania, inkább felelős és érett keresztényeknek kell lenni, akik gondolkodnak, elszámoltatják a lelkiismeretüket, hagyják magukat kérdőre vonni. „Az az egyház, amely nem hagy teret a szabadság kalandjának a lelkiségi életben is, merev és zárt hellyé válhat.

Kreativitást kért a papoktól a homíliák megírásában is, korábban már többször ismételt gondolatát hangoztatva, miszerint a hívőkhöz fűződő kapcsolat a lényeg, ezért a beszédnek nem kell tíz percnél hosszabbnak lennie. Előre megírt szövegét félretéve, Ferenc pápa azzal viccelődött, hogy szerinte elsőként a nővérek szenvednek, amikor a papok túl hosszú és unalmas homíliáit kell hallgatniuk.

A pápa úgy látja, hogy az egyház egysége és belső párbeszéde törékenyebb, ha szenvedés okozta sebek hagynak rajta nyomot. „A sebek azonban kaput is nyitnak (..) a béke és a megbékélés eszközeivé tesznek” - jelentette ki Jan Korec jezsuita szerzetes, nyugalmazott nyitrai püspök életútját idézve, akit gyűjtőtáborba internáltak, de a 2000-es szentévben a Vatikánban megbocsátott üldözőinek.

Örömét fejezte ki a szlovákiai látogatásával kapcsolatban, és azt mondta, zarándokként érkezett ebbe a fiatal, de nagy történelemmel és mély gyökerekkel rendelkező országba Európa szívében. Arról beszélt, hogy olyan földre jött, amelyen már sokan áthaladtak. A Nagymorva Birodalomtól kezdve a Magyar Királyságig, Csehszlovákiától kezdve a mai napig, a szlovákok nem kevés próbatételen keresztül bizonyították, hogy békeszerető módon tudnak integrálódni és különbözőnek maradni. „28 évvel ezelőtt a világ csodálattal figyelte két független ország konfliktusmentes megalakulását” - mondta. (Paraméter/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.