Az Alkotmánybíróság elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

POLITIKA
2021 szeptember 14., 13:47

Az ellenzéki pártok az LMP kezdeményezésére fordultak az Alkotmánybírósághoz az ellenzék által benyújtott, de a kormánytöbbség által kiherélt klímatörvény utólagos normakontrollja érdekében. A párok képviselői a keddi közös sajtótájékoztatón azt mondták, bíznak abban, hogy az Alkotmánybíróság a klímatörvényt alkotmányellenesnek mondja ki, amiért az nem biztosítja az egészséges környezethez való jogot, valamint a természeti értékek megőrzését.

A Magyar Országgyűlés egy éve fogadta el a klímatörvényt. Az ellenzéki pártok közleménye szerint a kormánytöbbség akkor az ellenzéki előterjesztést alaposan átírta, jelentősen megnyirbálva, gyengítve a klímacélokat.

A kormánytöbbség által elfogadott klímatörvény szerint „Magyarország az üvegházhatású gázok kibocsátását legalább 40 százalékkal csökkenti 2030-ig az 1990. évhez képest.” Az ellenzék közleményében azt írja, „ha ez marad, akkor búcsút mondhatunk annak a legfontosabb célnak, hogy a globális felmelegedés következtében az emberiség el tudja kerülni a klímaváltozás legsúlyosabb hatásait, amivel kockáztatja saját létét”, mert az ENSZ tudományos jelentésének megfelelő pályához 2030-ig legalább 65 százalékos kibocsátás-csökkentésre van szükség.

Az ellenzéki pártok szerint elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi törvény mindössze 21 százalékos megújuló energia részarányt ír elő 2030-ra, ami messze elmarad a lehetőségektől. Legalább ilyen fontos, hogy az elkerülhetetlen változásokhoz való alkalmazkodás szükséges intézkedéseit sem tartalmazza a törvény.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd a közös közleményt azzal zárja: „Az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még megállíthatjuk a klímakatasztrófát. Ennek megfelelő döntést várunk az Alkotmánybíróságtól!”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.