Megállt a csökkenés, 2,6 milliárd forinttal több lett idén az 1+1% felajánlás

gazdaság
2021 szeptember 14., 13:31

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal friss adatai alapján a civil szervezeteket érintő szja-1 százalékos felajánlások összege idén 10,5 milliárd forint, ami 900 millióval több a 2020-asnál. Az átlagosan gyűjtött összeg 372 387 forint volt.

Idén is az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kapta a legtöbbet, a tavalyi 231 millió forint után idén 308 millió forinttal.

A korábbi években tapasztalt csökkenéssel szemben most kicsit nőtt is a civileknek küldött rendelkező nyilatkozatok száma: 1,66 millióan, kb. 40 ezerrel többen éltek a lehetőséggel. Egy civil szervezetre átlagosan 59 támogató jutott, a legtöbb támogatója (48 ezer) az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak van.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence

2020-ban 18 milliárdot tettek ki a felajánlások, idén ez több mint 20,6 milliárd forint. Ebből 10,5 milliárd forint jutott civil szervezetekhez, ami 900 millióval több, mint tavaly. Összesen több mint 3,3 millió érvényes nyilatkozat érkezett a NAV-hoz, amiből 1,66 millió volt a civil szervezeteknek felajánlott, és 1,68 millió a technikai. A kedvezményezett civil szervezetek száma 28 241, közel 300-zal több a tavalyinál. Az egy szervezetre eső felajánlás átlagösszege évek óta növekszik, ez idén 372 ezer forint, ami kb. 28 ezer forinttal több, mint a tavalyi.

A civil szervezetek között az 5. legtöbb támogatást a Daganatos.hu Alapítvány szerezte: több mint 19 ezer embertől majdnem 100 milliót. A 10. pedig a Gyermekmentő Támogató Alapítvány lett, ami majdnem 15 ezer embertől 73 milliót kapott. A Daganatos.hu-ról rég kiderült, hogy nem is az a tevékenysége, amit a neve sugall, például engedély nélkül pazar panorámájú jógaközpontot építettek. Érdemes óvatosan eljárni, amikor valaki rákeres arra, hogy „adó 1 százalék”, mert felugrik az ado1szazalek.hu is, ami a Daganatos.hu Alapítványé, amivel a Gyermekmentő Támogató Alapítvány összefonódott. Az alapítványbirodalom több milliárd forintot gyűjtött 1 százalékokból, de a pénz jó részét nem daganatos vagy megmentésre váró gyerekekre és rászoruló állatokra költik. (nonprofit.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.