Új-Zéland, legyen a te neved Aotearoa! - követelik az őslakók

külföld
2021 szeptember 14., 05:19
comments 1

Aláírásgyűjtésbe kezdett az új-zélandi őslakosok érdekeit védő párt, hogy a szigetország változtassa meg a nevét.

Azt szeretnék, ha Új-Zélandot úgy neveznék, ahogy azt a maorik hívták a gyarmatosítás előtt, azaz Aotearoa lenne hivatalosan is a neve.

Az "Új-Zéland" elnevezést holland térképészek adták a 17. században, miután Abel Tasman holland felfedező 1642-ben jelentette a szigetek felfedezését. Mivel holland a név, eredeti helyesírása "Nieuw Zeeland" volt. Ezt később a brit gyarmatosítók módosították.

A tetovált arcú férfi Rawiri Waititi, a névváltást követelő maori párt társelnöke.
photo_camera A tetovált arcú férfi Rawiri Waititi, a névváltást követelő maori párt társelnöke. Fotó: -/AFP

A névváltoztatást a nagyobb új-zélandi pártok nem támogatják. A kormányzó baloldal szerint nagyon helyes, hogy egyre többen nevezik országokat Aotearoanak, és támogatják a név terjedését, de a hivatalos módosítás nincs a kormány napirendjén. A jobboldali ellenzék szerint nem szabadna használni az Aotearoa nevet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.