Bocsánatot kért az FBI vezetője a tornászoktól, akiket szexuálisan zaklatott a válogatott orvosa

2021 szeptember 15., szerda 18:58
1

Mindegyikőjüktől mélységesen elnézést kérek - ezt mondta Christopher Wray, az FBI igazgatója az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán jelen lévő egykori olimpikon és egyetemi bajnok tornászoknak. A négy sportoló, a tokiói olimpián is versenyző Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman és Maggie Nichols is aközött a 265 fiatal tornász között van, akiket a válogatott orvosa, Larry Nassar 1998 és 2015 között szexuálisan zaklatott.

Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney és Maggie Nichols a szenátusi meghallgatáson. Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

A bizottság azután hallgatta meg Nassar áldozatait, hogy egy nyáron megjelent jelentés szerint az FBI súlyos hibákat vétett a nyomozás során. A négy sportoló arról számolt be a szenátus bizottságának, hogy az FBI nemcsak félrekezelte a nyomozást, de meghamisította az áldozatok tanúvallomásait is. Maloney azt mondta, hogy hiába tett 2015 nyarán részletes vallomást az FBI ügynökeinek arról, hogyan molesztálta őt a csapatorvos, ez alapján nem indítottak eljárást. A vallomását csak közel másfél évvel később vették jegyzőkönyvbe, abban viszont teljesen mást írtak le, mint amit ő elmondott.

Maroney szerint az FBI hazudott arról, hogy ő mit állított, ezzel pedig inkább a gyerekmolesztáló Nassart védte az áldozatok helyett. Mind a négy sportoló azt mondta a bizottságnak, hogy tudnak olyan lányokról, akiket Nassar már azután molesztált, hogy ők vallomást tettek az FBI-nak. Simone Biles a bizottság előtti vallomásában arról beszélt, hogy azért alakulhattak ki olyan körülmények, amelyek mellett Nassar hosszú időn át zaklathatta őt és társait, mert a tornászszövetséget és az olimpiai szövetséget ellenőrző amerikai állami szervek nem végezték a dolgukat. Mint mondta, nemcsak Larry Nassart tartja felelősnek azért, ami történt, hanem az egész rendszert, amely lehetővé tette, hogy Nassar megússza a folyamatos zaklatást.

Larry Nassar Fotó: GEOFF ROBINS/AFP

Az FBI igazgatója a meghallgatáson azt mondta, nagyon sajnálja, hogy a hatóság ügynökei, akiknek 2015-ben esélyük lett volna megállítani ezt a szörnyeteget, nem éltek ezzel a lehetőséggel. Wray szerint ami történt, az megbocsáthatatlan, sosem lett volna szabad megtörténnie, az FBI vezetése pedig azon dolgozik, hogy ne is történhessen meg soha többé.

Nassart 2018-ban több vádpontban összesen több mint 300 év börtönbüntetést kapott. Az orvost 265 nő vádolta szexuális zaklatással, több esetben akkor, amikor az áldozatok még kiskorúak voltak. Nassar zaklatási ügyével legutóbb ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben. (Axios)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt