Egykori képviselőket ítéltek börtönre Hongkongban, mert részt vettek a Tienanmen téri események emlékére szervezett rendezvényen

2021 szeptember 15., szerda 9:00
1

Korábbi törvényhozókat és aktivistákat ítéltek börtönbüntetésre Hongkongban szerdán, amiért tavaly részt vettek a Tienanmen téri események emlékére szervezett, ám végül a hatóságok által nem engedélyezett rendezvényen.

A tavalyi megemlékezés Hongkongban Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap szerint a bíróság kilenc embert ítélt tíz hónapig terjedő szabadságvesztésre, míg további három emberre felfüggesztett büntetést szabtak ki. A lap rámutatott: ez a második bírósági határozat, amellyel a korábban évenként megrendezett, gyertyafényes megemlékezés tavalyi eseményének szervezőit és részvevőit büntették.

A megemlékezés megtartására tavaly a hongkongi rendőrség a koronavírus-járványra hivatkozva első alkalommal nem adott engedélyt. Idén ugyanígy jártak el.
A tiltás ellenére tavaly június 4-én ezrek gyűltek össze a hongkongi Viktória Park környékén, majd a rendőrség figyelmeztetései ellenére áttörtek a felállított kordonokon. Az esemény kapcsán elítélt aktivisták között vannak a gyertyafényes megemlékezést a korábbi években szervező Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China (Hongkongi szövetség Kína hazafias demokratikus mozgalmainak támogatására) nevű szervezet vezetői, valamint a 2019-es hongkongi kormányellenes tüntetéshullám legnagyobb megmozdulásait szervező, augusztusban feloszlott Civil Human Rights Front korábbi vezetője.

A tavalyi megemlékezéssel összefüggésben vádat emeltek továbbá Jimmy Lai hongkongi médiamogul ellen is, ám ő ártatlannak vallotta magát, így novemberben áll majd bíróság elé az ügyben.

A pekingi központi kormányzat az utóbbi időben erőteljesen korlátozni kezdte a hongkongi szabadságjogokat, jóllehet Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló városnak az anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt