Kalifornia kormányzója a jelek szerint megúszta, hogy menesszék

szeptember 15., szerda 6:25
1

Kalifornia demokrata kormányzója, Gavin Newsom maradhat a posztján, mivel a szavazók nagy többsége kitartott mellette azon az időközi választáson, amit a republikánusok által szervezett kampány hatására írtak ki.

Fotó: SAUL LOEB/AFP

Newsom jelenleg harmadik évét tölti a négyéves ciklusának, és a napokban Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök is kampányolt mellette. Az eredmények 60 százalékának összesítése után eldőlni látszott a dolog, a kormányzó maradására a szavazók közel kétharmada voksolt.

Newsom ellen többen is indultak a kormányzói posztért, a legjelentősebb kihívója a Trump-közeli rádiós műsorvezető, Larry Elder volt, aki már a szavazások megkezdése előtt arról beszélt, hogy elcsalták a választást.

Kaliforniában ritkán fordul elő hasonló szavazás a kormányzó menesztéséről, legutóbb 2003-ban döntöttek így egy demokrata kormányzó távozásáról, akkor a helyére érkezett Arnold Schwarzenegger.

Mint a BBC megjegyzi, a Newsom menesztését célzó törekvések eleinte csak a republikánus táboron belül voltak erősek, de a mozgalom lendületet kapott, amikor a járványügyi intézkedések idején a kormányzót egy étteremben fotózták le. Newsom akkor elnézést kért a hibájáért. Akkor 1,5 millió aláírás gyűlt össze az előrehozott választás miatt, ami már elégséges volt ahhoz, hogy kiírják a szavazást.

Elindult ellene többek között a tévésztár Caitlyn Jenner is, de ő aztán otthagyta a kampányát, hogy a Celebrity Big Brother adásai vegye fel inkább Ausztráliában. Kalifornia alapvetően a demokraták bázisa, de vannak jelentősebb régiók, ahol republikánus többség van.

A BBC gyorselemzése megjegyzi, hogy az előrejelzések nagyon szoros versenyt ígértek, ehhez képest az eddigi adatok alapján Newsom simán nyert. Ráadásul a szavazásnak országos jelentősége is volt: az egyik kaliforniai szenátor, Diane Feinstein 88 éves, és ha bármilyen okból nem tudná ellátni a feladatát, akkor a következő választásig Newsom republikánus utóda nevezhetett volna ki szenátort a helyére, ami megszüntette volna a demokraták egyfős többsége a Kongresszus felsőházában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt