Pakisztánba menekült az afgán ifi női fociválogatott

külföld
2021 szeptember 15., 12:58
comments 1

Egy hónap bujkálás és rettegés után talán megnyugodhatnak az afgán junior női fociválogatott játékosai, a BBC cikke szerint ugyanis az egész csapat, a családtagjaikkal együtt sikeresen átmenekült Pakisztánba.

A felnőtt válogatott még a teljes tálib hatalomátvétel előtt el tudott repülni Kabulból, az ifi válogatott 32 tagja és családjaik viszont eddig nem kaptak vízumot. A focista lányok több levelet is írtak Imran Khan pakisztáni elnöknek, amelyben közölték, hogy komoly veszélyben vannak. A csapat korábbi kapitánya, Khalida Popal azt javasolta a játékosoknak, hogy töröljenek le minden focizós képet a közösségi médiáról, valamint égessék el a mezeiket, labdáikat és egyéb kellékeiket, nehogy a tálibok rájuk találjanak.

photo_camera Az afgán női focitorna győztesei 2017-ben. Fotó: RAHMAT ALIZADAH/NurPhoto via AFP

A hatalmat átvevő tálib rezsim már jelezte, hogy nem tartja megengedhetőnek, hogy nők sportoljanak, játék közben ugyanis nem tudják magukat teljesen eltakarni, anélkül pedig a tálibok szélsőséges iszlám-értelmezése szerint a nőknek nem szabad nyilvános tereken megjelenniük. A tálibok már az 1996 és 2001 közötti uralkodásuk alatt sem engedték, hogy nők sportoljanak.

Az ifi válogatott játékosai és családtagjaik, összesen 115 fő végül kapott pakisztáni vízumot, így átkelhettek a határon. Egyelőre az afgán határhoz közeli Pesavarban vannak, de hamarosan az ország keleti részén lévő Lahorba utaznak majd, ahol a pakisztáni futballszövetség székházában kapnak szállást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.