Vizsgálatot indít a Nemzetközi Büntetőbíróság Duterte drogellenes háborúja miatt

2021 szeptember 15., szerda 17:05
1

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság bírái szerdán úgy döntöttek, hivatalos vizsgálatot indítanak azzal kapcsolatban, hogy elkövettek-e emberiség ellenes bűntetteket a Fülöp-szigetek hatóságai Rodrigo Duterte elnök drogdílerek ellen indított háborúja során - írja a Reuters.

Az országot 2016 óta vezető Duterte egyik legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó programja az volt, hogy a rendőrséget arra utasította, minden korábbinál agresszívebben lépjen fel a kábítószer-kereskedőkkel szemben, gyakorlatilag engedélyt adva a rendőröknek, hogy lelőjék a dílereket. Emberi jogi szervezetek szerint az ország rendőrei Duterte bátorítására rengeteg fegyvertelen embert öltek meg a nyílt utcán, akiket valamiért drogterjesztéssel gyanúsítottak. A rendőrség tagadja, hogy ilyen esetek történtek volna, Duterte pedig állítja, hogy a rendőrök csak önvédelemből ölhetnek meg valakit.

A hágai bírósághoz tartozó ügyészség megállapításai szerint a kábítószer-kereskedők elleni offenzíva nem tekinthető legitim rendvédelmi lépésnek, sokkal inkább civilek elleni rendszerszintű támadásnak minősül. A Karapatan nevű Fülöp-szigeteki jogvédő szervezet üdvözölte a bíróság döntését, hangsúlyozva, hogy Dutertét és társait el kell számoltatni az elkövetett bűnökért, az ártatlanul meggyilkolt emberekért.

Rendőri intézkedés során lelőtt, drogkereskedelemmel gyanúsított férfi holtteste Manilában 2018 nyarán Fotó: Ezra Acayan/NurPhoto

Duterte kormánya egyelőre nem reagált a bejelentésre, de még a nyáron az elnök azt mondta egy beszédében, hogy akkor is tovább folytatja a kábítószerek elleni harcot, ha rászáll a hágai bíróság. "Sosem tagadtam, és a Nemzetközi Büntetőbíróság is megjegyezheti: Ha ártasz az országomnak, megöllek" - üzente a dílereknek és a bíróságnak.

A Fülöp-szigetek 2019-ben visszavonta tagságát a Nemzetközi Büntetőbíróságban, így a vizsgálat a Duterte 2016 júliusi beiktatásától a 2019 márciusáig tartó időszakra terjed majd ki. A bírák azt mondták, hogy a feltételezett bűncselekmények ezután is folytatódtak, de a további időszakot nem vizsgálhatják.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt