A bíróságoknak nem kellene, mégis kiteszik a falra a Nemzeti Hitvallást

POLITIKA
2021 szeptember 16., 05:57

Lényegében valamennyi magyar bíróságra kikerült vagy éppen a napokban kerül ki az Alaptörvény díszkiadásából származó Nemzeti Hitvallás – írja a Telex egy birtokukba került levél alapján, amiben az áll, hogy az augusztusi kormányhatározat nyomán „a bírósági vezetők helyezik ki a Nemzeti Hitvallást a bíróságok épületében, jól látható helyen”, miután az „belső postán keresztül kerül megküldésre a járásbíróság részére”.

A kormány augusztusban más államigazgatási szervekkel ellentétben a bíróságokat csak kérte, de nem utasította, hogy függesszék ki a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata helyére a Nemzeti Hitvallást. De annak ellenére, hogy a bíróságokon nem lenne kötelező kifüggeszteni, a bírósági vezetők most sorra rendelik el a hitvallás díszhelyre történő kihelyezését.

A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata korábban nem volt kint a bíróságok falain, de a helyette érkező Nemzeti Hitvallást a Telex információi szerint most az OBH elnök Senyei György utasítására kerül ki az összes létező bírósági épületbe.

Az OBH a Telex kérdéseire a következőt válaszolta: „Magyarország Alaptörvénye a nemzeti jogrendszer legmagasabb szintű jogi normája, és mint ilyen, a bíróságok szempontjából is alapvető jelentőségű rendelkezéseket tartalmaz.(…) Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatta a bíróságokat a (..) határozat hatályba lépéséről, egyidejűleg utalt a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozat egyes középületekben való kihelyezéséről szóló 2010-es kormányhatározatra, tekintettel kialakult gyakorlatra.”

A Nemzeti Hitvallás az Alaptörvény ideológiai előszava: az alkotmány része, de nem tartalmaz jogi rendelkezéseket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.