Felfüggesztettek 3000 francia egészségügyi dolgozót, mert nem oltatták be magukat

járvány
2021 szeptember 16., 17:10

2,7 millió egészségügyi dolgozóból háromezren nem kérték a koronavírus elleni vakcinát Franciaországban. Mivel kötelezővé tették számukra az oltást, és lejárt a határidő, őket most felfüggesztették, és nem adnak nekik fizetést. Vannak, akik inkább a felmondást választották. Az AFP szerint viszont sokkal többen lehetnek érintettek, mindössze tucatnyi kórház adatainak átvizsgálásával is 1500 oltatlan dolgozót találtak.

Az egészségügyi miniszter szerint többnyire a segítő személyzet tagjairól van szó, nagyon kevés köztük az ápoló. Mostanáig a teljes lakosság 63 százaléka kapta meg mindkét oltását (Magyarországon ez 58 százalék).

photo_camera Fotó: MARTIN BERTRAND/Hans Lucas via AFP

Franciaországban csak covid-igazovánnyal lehet belépni kávézókba, éttermekbe és még jó néhány nyilvános helyre, ami tízezrek tiltakozását váltotta ki az utóbbi hetekben. Az igazolványt nemcsak oltással, hanem negatív teszttel rendelkezők és frissen gyógyultak is megkaphatják.

Macron elnök csütörtökön arról beszélt, hogy ahol a vírus kevésbé terjed, ott hamarosan feloldhatják a korlátozásokat, de a következő három hétben még biztosan nem lesz enyhítés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.