Négy civillel a fedélzetén történelmet írt a SpaceX Crew Dragon űrhajója

űr
2021 szeptember 16., 04:33
comments 8

Három napot fog az űrben tölteni az a négy ember, akit magyar idő szerint az éjszaka lőttek ki a SpaceX Crew Dragon kapszulájában. Soha nem volt még olyan űrutazás, ahol legalább egy ember ne lett volna a fedélzeten, aki hosszú éveken át tartó asztronauta kiképzést kapott. Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor és Chris Sembroski mind civilek.

Jared Isaacman és Hayley Arceneaux az indulás előtt.
photo_camera Jared Isaacman és Hayley Arceneaux az indulás előtt. Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

„Csak néhányan voltak előttünk civilként az űrben, és rengetegen fognak utánunk következni” - mondta Isaacman a kilövés előtt. Ő egy amerikai milliárdos, aki még februárban foglalta le az utat Elon Musk űrcégénél, és a három fennmaradó helyet felajánlotta átlagembereknek.

Két ülést a St. Jude gyerekkórháznak adott. Onnan érkezett Arceneaux, egy ráktúlélő, aki most a kórházban dolgozik, és Semborski is. Utóbbi úgy került az ülésbe, hogy az egyik barátja nagy összeggel támogatta a gyerekkórházat és az így nyert lehetőséget átadta neki. Proctor a negyedik ülésen pedig geológus professzor, aki egy online versenyen nyerte a lehetőséget.

link Forrás

Bár a négy űrhajós öt hónap szigorú felkészülést tudhat maga mögött, az űrkapszula irányításával nem lesz gondjuk, ezt a feladatot ugyanis a földi irányítószemélyzet, illetve az automatizált rendszerek látják el. Mindemellett Isaacman és három társa nemcsak üdülni fog a Föld körüli pályán, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeznek majd.

Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix megbízásából. Az ebből származó bevételekből egy gyerekkórházat támogatnak majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.