Zsúfolt szobákban, hideg élelmen élnek az afgán menekültek Balassagyarmaton

menekültek
2021 szeptember 16., 17:41

Van olyan szoba, ahol tizenhárman laknak, néhányaknak csak a földön jut hely, mondták az RTL Híradónak afgán állampolgárok, akiket a magyar kormány menekített ki a tálib hatalomátvétel után.

A riportban megszólaló emberek a balassagyarmati szálláson kaptak helyet. Van, aki arra panaszkodott, hogy hideg élelmet kapnak, ami ellentétes a kultúrájukkal, illetve aggasztja őket az is, hogy nem tudják, mi lesz velük hosszú távon. Ugyanakkor elmondták azt is, hogy hálásak, amiért kimenekítették őket.

A kormány három hónapig biztosít számukra szállást, és 18 hónapig egészségügyi ellátást. Végül tartózkodási engedélyt és menekültstátuszt kaphatnak, de a Magyar Helsinki Bizottság, ami több érintettel kapcsolatban van, még nem tud róla, hogy bárkinél elindult volna az eljárás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.