A kabuli evakuációs káosz miatt lemondott a holland külügyminiszter

szeptember 17., péntek 5:40
4

Sigrid Kaag holland külügyminiszter péntekre virradóra lemondott a posztjáról. Lemondása előtt a holland parlament határozatban ítélte el amiatt, hogy a holland kormány túl lassan reagált az afganisztáni helyzetre, és sok olyan afgánt hagyott hátra a tálibok kezére került országban, akiknek a mentőakciók szervezetlensége miatt nem maradt esélyük elmenekülni.

Sigrid Kaag, az immár csak egykori holland külügyminiszter lemondása utáni sajtótájékoztatóján a holland parlamentben. Fotó: SEM VAN DER WAL/AFP

Kaad a lemondása bejelentésekor azt mondta, hogy továbbra is kiáll a döntései mellett. Ugyanakkor elismerte, hogy a kormánya túl lagymatagon és lassan reagált a tálibok előretörésének hírére.

Hollandia kétezer embert menekített ki augusztus utolsó két hetében, az utolsó amerikai katonák távozása előtt az országból. De még így is több száz olyan afgánt hagytak hátra, akik korábban a nagykövetségüknek vagy az Afganisztánban szolgáló holland csapatoknak dolgoztak, így életük veszélyben lehet a tálib uralom alatt.

Kaag elismerte, hogy hibás előfeltevések alapján dolgoztak, de azt is kiemelte, hogy a tálibok gyors előretörése mindenkit meglepett, "még magukat a tálibokat is". Mindezek ellenére úgy érzi, a parlament határozata után nem maradt más lehetősége, le kellett mondania. "A parlament úgy ítélte meg, hogy a kormány nem cselekedett felelősen. A miniszternek ez esetben távoznia kell" - mondta.

Kaag ugyanakkor a D66 liberális párt elnökségéről nem mondott le, így továbbra is résztvevője a választások utáni koalíciós egyeztetéseknek. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt