A kabuli evakuációs káosz miatt lemondott a holland külügyminiszter

külföld
2021 szeptember 17., 05:40
comments 3

Sigrid Kaag holland külügyminiszter péntekre virradóra lemondott a posztjáról. Lemondása előtt a holland parlament határozatban ítélte el amiatt, hogy a holland kormány túl lassan reagált az afganisztáni helyzetre, és sok olyan afgánt hagyott hátra a tálibok kezére került országban, akiknek a mentőakciók szervezetlensége miatt nem maradt esélyük elmenekülni.

Sigrid Kaag, az immár csak egykori holland külügyminiszter lemondása utáni sajtótájékoztatóján a holland parlamentben.
photo_camera Sigrid Kaag, az immár csak egykori holland külügyminiszter lemondása utáni sajtótájékoztatóján a holland parlamentben. Fotó: SEM VAN DER WAL/AFP

Kaad a lemondása bejelentésekor azt mondta, hogy továbbra is kiáll a döntései mellett. Ugyanakkor elismerte, hogy a kormánya túl lagymatagon és lassan reagált a tálibok előretörésének hírére.

Hollandia kétezer embert menekített ki augusztus utolsó két hetében, az utolsó amerikai katonák távozása előtt az országból. De még így is több száz olyan afgánt hagytak hátra, akik korábban a nagykövetségüknek vagy az Afganisztánban szolgáló holland csapatoknak dolgoztak, így életük veszélyben lehet a tálib uralom alatt.

Kaag elismerte, hogy hibás előfeltevések alapján dolgoztak, de azt is kiemelte, hogy a tálibok gyors előretörése mindenkit meglepett, "még magukat a tálibokat is". Mindezek ellenére úgy érzi, a parlament határozata után nem maradt más lehetősége, le kellett mondania. "A parlament úgy ítélte meg, hogy a kormány nem cselekedett felelősen. A miniszternek ez esetben távoznia kell" - mondta.

Kaag ugyanakkor a D66 liberális párt elnökségéről nem mondott le, így továbbra is résztvevője a választások utáni koalíciós egyeztetéseknek. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.