Ritkább lehet a hosszú covid, mint gondolták

járvány
2021 szeptember 17., 11:41

A korábban feltételezettnél ritkább az ún. hosszú covid előfordulása, derült ki a brit statisztikai hivatal, az ONS legfrissebb elemzéséből. Míg áprilisban az akkori adatok alapján azt feltételezték, hogy minden tizedik covidbeteg szenved legalább három hónapon át a betegség tüneteitől, a legújabb adatok alapján már úgy tűnik, hogy csak minden negyvenedik.

A BBC mindehhez hozzáfűzte, hogy a hosszú covid még mindig meghatározatlan tünetegyüttes, vagyis a különböző tanulmányokban eltérően határozhatják meg, mely esetek sorolhatók a hosszú covid tünetegyüttesbe.

Az ONS saját felmérésében a covid jellegzetes tüneteire - láz, fejfájás, izomfájdalom, általános gyengeség, fáradékonyság, émelygés, alhasi fájdalmak, hasmenés, torokgyulladás, köhögés, légszomj, szaglás- és ízlelésvesztés - kérdeztek rá. A felmérésük alapján az igazoltan fertőzöttek mintegy három százaléka számolt be arról, hogy ezek a tünetek még legalább három hónappal a fertőzésük után is fennálltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.