Szankciókat vetettek ki a nyugat-afrikai országok a guineai puccsistákra

külföld
2021 szeptember 17., 04:14

Büntetőintézkedéseket vetnek ki a guineai katonai junta tagjaira és hozzátartozóikra, jelentette be csütörtökön a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS), a nyugat-afrikai országok politikai és gazdasági együttműködési szervezete.

Alpha Condé, a megbuktatott elnök kampányplakátja Conakryban, Guinea fővárosában. Condé 2020-ban úgy indulhatott harmadszor is az elnökségért, hogy előtte megváltoztatta az alkotmányt.
photo_camera Alpha Condé, a megbuktatott elnök kampányplakátja Conakryban, Guinea fővárosában. Condé 2020-ban úgy indulhatott harmadszor is az elnökségért, hogy előtte megváltoztatta az alkotmányt. Fotó: JOHN WESSELS/AFP

Guineában szeptember 5-én döntötte meg a hadsereg elitalakulata Alpha Condé, a 2020-ban vitatott körülmények között újraválasztott, 2010 óta hatalmon levő elnök uralmát. Condé a korábbi alkotmány alapján nem indulhatott volna harmadszor is az elnöki posztért, de a választások előtt fél évvel módosította az ország alaptörvényét.

A választások előtt és alatt emiatt több tucatnyi halálos áldozatot követelő összetűzések robbantak ki, és sok ellenzékit vettek őrizetbe.

Condé hatalmát végül szeptember 5-én döntötte meg Mamady Doumbouya ezredes, a hadsereg elitalakulatának vezetője, aki másnap már az átmeneti kormány megalakítását is bejelentette.

A történtekre válaszul az ECOWAS szerdán felüggesztette Guinea tagságát a szervezetben, és követelte a puccsistáktól az alkotmányos rend helyreállítását, valamint az őrizetbe vett Condé azonnali elengedését. Csütörtökön pedig a tagországok közvetítőket menesztettek Guineába, hogy tárgyaljanak a katonai vezetőkkel és tájékozódjanak Condé állapotáról, valamint az állam- és kormányfők rendkívüli tanácskozást tartottak a ghánai fővárosban, Accrában.

A ghánai külügyminiszter, Shirley Ayorkor Botchway szerint a puccsisták Condé szabadon bocsátását feltételekhez kötötték, de arról már nem számolt be, hogy ezek a feltételek mik volnának. A közvetítők csak Condé orvosával tudtak beszélni, aki arról tájékoztatta őket, hogy a megbuktatott elnök fizikailag jól van, de még nem tudta feldölgözni kormánya megbuktatását. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.