Franciaország nem tudja magát túltenni a tengeralattjáró-ügyön: visszahívta a washingtoni és a canberrai nagykövetét

külföld
2021 szeptember 18., 05:10
comments 11

Franciaország példa nélkül álló diplomáciai válságba került pénteken az Egyesült Államokkal és Ausztráliával, miután az előző nap kipattant tengeralattjáró-ügy miatt visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia új biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven, és ezzel összefüggésben Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el. A franciák elképesztően megsértődtek azon, hogy kimaradnak az üzletből, szerintük az amerikaiak nem szóltak nekik időben, de valójában ők is próbáltak tengeralattjárókat eladni Ausztráliának csak az árban nem sikerült időben megegyezni.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter és Florence Parly, a védelmi tárca vezetője is a francia kormány csalódottságának adott hangot csütörtökön, közleményükben azt írták: a következetesség hiányáról tesz tanúbizonyságot, hogy kizárnak egy európai szövetségest a partnerségből egy olyan időszakban, amikor példátlan kihívások merültek fel az indiai- és csendes-óceáni térségben.

Majd pénteken Le Drian visszahívta országa nagyköveteit. Közölte, hogy a lépésre a helyzet komolysága késztette Emmanuel Macron francia elnököt.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője erre azt mondta: sajnálják a francia lépést, és megpróbálják kiengesztelni Párizst. Canberra egyelőre nem reagált a francia nagykövet visszahívására.

Egy meg nem nevezett franciaországi diplomáciai forrás azt mondta a Reuters hírügynökségnek: az ügyben Párizs hivatalosan nem említi Nagy-Britanniát, de úgy gondolja, hogy opportunista módon csatlakozott a szerződéshez. "Londoni nagykövetünket nem kell visszahívnunk ahhoz, hogy levonjuk következtetéseinket" - mondta az illető. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.