Orbán szerint ha konferenciát tartanak a CEU épületében, az azt jelenti, hogy működik az egyetem

POLITIKA
2021 szeptember 18., 17:26

„Kizökkent az idő!” - indít Orbán Viktor szombaton megjelent írása, a „Szamizdat-sorozat” következő darabja. Ahhoz képest, hogy ezt a rendszerváltás előtt illegálisan terjesztett, ellenzéki kiadványokról nevezték el, elég könnyű hozzáférni, hiszen rendszeresen lehozza az állami hírügynökség és a kormánymédia is.

Orbán ezúttal azt próbálja alátámasztani, hogy az ellenzék, a független sajtó és uniós politikusok állításával ellentétben nem is üldözték el Magyarországról a CEU-t.

„A híradások szerint szeptember 16-án és 17-én sajtónyilvános, nemzetközi konferencia zajlott az egyetem budapesti kampuszán, amelyen a liberális akadémiai és politikai élet jeles képviselői is részt vettek. Hogyan történhetett meg mindez? Úgy, hogy akik eddig az egyetem bezárásával kampányoltak, nyilvánvalóan nem mondtak igazat” - írja.

Orbán Viktor egy katowicei sajtótájékoztatón 2021. június 30-án.
photo_camera Orbán Viktor egy katowicei sajtótájékoztatón 2021. június 30-án. Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

A napokban valóban konferenciát tartottak a CEU Nádor utcai épületében a Fővárosi Önkormányzat, a CEU Demokrácia Intézet és a Political Capital szervezésében. De ez egyáltalán nem mond ellent annak, amit a CEU eddig is állított: a budapesti képzést Bécsbe költöztették a kormány hadjárata miatt, ettől függetlenül az épületeket megtartották, és például rendezvényekre használják őket.

A CEU korábbi rektorhelyettese, Enyedi Zsolt reakciójában azt írja:

„Ma már mindenkinek Bécsbe kell mennie, ha CEU-s diplomát akar szerezni. Ezért aztán a tanárok többségének is költöznie kellett. Ez elüldözés.Azonban amíg az épületeket nem kommunizálja el a rezsim, addig lesznek konferenciák, lesz kutatás, lesz demokratikus szellemi ellenállás.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.