Kabulban már hazaküldik a dolgozó nőket

külföld
2021 szeptember 19., 16:31
comments 3

Afganisztán fővárosa, Kabul új tálib polgármestere azt mondta a városban dolgozó nőknek, hogy maradjanak otthon, hacsak a munkahelyükön betöltött pozíciójukat nem tudja átvenni egy férfi. A polgármester azt mondta, a talibán szükségesnek ítélte, hogy egy ideig megakadályozza a nőket a munkában.

A tálibok legutóbbi uralkodása idején a munkahelyekről és az oktatásból is ki voltak tiltva a nők.

Miután a múlt hónapban az amerikai erők kivonulása után elfoglalták az országot, a tálibok bejelentették, hogy a nők jogait tiszteletben tartják „az iszlám törvény keretei között”, és ők a sáriát követik.

A volt védelmi minisztériumnál tiltakozó afgán nők. Tüntetésüket a tálibok vasrudakkal és puskatussal verték szét.
photo_camera A volt védelmi minisztériumnál tiltakozó afgán nők. Tüntetésüket a tálibok vasrudakkal és puskatussal verték szét. Fotó: BILAL GULER/Anadolu Agency via AFP

A hatalom átvétele óta a tálibok a dolgozó nőknek azt mondták, maradjanak otthon, amíg a biztonsági helyzet javul, és a tálib harcosok megverték az (egyedül férfiakból álló) ideiglenes kormány ellen tiltakozó nőket. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.