Agyrém: a FIFA komolyan napirendre tűzi, hogy kétévente rendezzenek világbajnokságot

világbajnokság
2021 szeptember 20., 13:37
Arséne Wenger, az Arsenal egykori menedzsere, a FIFA technikai bizottságának vezetője
photo_camera Arséne Wenger, az Arsenal egykori menedzsere, a FIFA technikai bizottságának vezetője Fotó: EVREN ATALAY

Hétfőn közleményt adott ki a nemzetközi labdarúgó-szövetség, azaz a FIFA, és közölték, hogy következő héten online egyeztetésre kerül sor arról az előterjesztésről, ami alapján a jövőben nem négy, hanem kétévente rendeznének labdarúgó-világbajnokságot.

A közleményben az áll, hogy a szövetség igyekszik bevonni a döntési folyamatba nem csak a nemzeti szövetségeket, de a játékosokat és edzőket is, ezért "az elkövetkező hónapokban konstruktív és nyílt egyeztetéseket folytatnak majd globális és regionális szinten is".

A kétévenkénti rendezésre vonatkozó javaslatot támogatta már a FIFA technikai bizottsága is. Az ötlet (ami 2026-tól változtatná meg a szabályokat) a bizottságot vezető egykori futballmenedzser, a londoni Arsenal élén ismertté vált francia Arséne Wenger nevéhez fűződik, de nagy támogatója a szövetség elnöke, Gianni Infantino is. A tervhez Infantinónak a szervezet 211 tagjából már 166 támogatását sikerült megnyernie.

Wenger már futballedzőként sem számított kifejezetten népszerűnek, ezzel az ötletével pedig aligha szerzett magának újabb híveket az európai futballvilágban. Az UEFA részéről például azonnal heves tiltakozást váltott ki a terv, tekintettel arra, hogy a versenynaptára a játékosoknak már így is rettenetesen túlzsúfolt; Aleksander Ceferin, az európai szövetség (UEFA) elnöke egyenesen bojkottot helyezett kilátásba.

Wenger érve az, hogy az egyetlen igazán nagy volumenű futballesemény a vb, ez tudja csak növelni a sportág népszerűségét a fiatalok körében. A francia szakember szerint az Európa-bajnokságokat közben lehetne páratlan években megtartani, és akkor nem ütköznének a világbajnokságok időpontjaival.

Hétfőn az MLSZ is közleményt adott ki a kérdésben. A magyar szövetség elutasítja a tervet, ami veszélyeztetné a játékosok testi épségét, és túlzsúfolttá tenné a versenynaptárat. Az MLSZ az UEFA mellett van ebben a kérdésben. Az európai tagszövetségek többsége továbbra is négyévente részt Európa-bajnokságon és világbajnokságon egyaránt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.