Appot fejlesztettek a pókiszony legyőzésére

2021 szeptember 20., hétfő 17:54

A Bázeli Egyetem kutatóinak jutott eszébe az ötlet, hogy egy alkalmazás segítségével szabadítsanak meg embereket a pókoktól való félelemtől, azaz az arachnofóbiától.

Vagy ha ez talán túlzottan ambiciózus vállalás volna - legalább csökkentsék a szorongást azokban, akik azért nem mernek pincék vagy padlások közelébe menni, mert félnek, hogy pókhálóba gabalyodnak, vagy a nyakukra ereszkedik egy nyolclábú.

Az app két héten keresztül való használata után a pókoktól félők vagy azoktól undorodók könnyebben és bátrabban közelítették meg ezeket az állatokat, mint azok, akik nem használták az alkalmazást, de szintúgy pókiszonnyal élnek - áll a Journal of Anxiety Disorders című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

A phobys fantázianévre keresztelt app egyébiránt viszonylag egyszerű módszerrel él: a program virtuális pókokat mutogat a usernek, aki megfigyelheti, mozgathatja, nézegetheti, forgathatja az állatot, ami aztán meg is mozdul a képernyőn. Olyan funkció is van, ami a kamerát a kézre irányítva azt a hatást kelti, mintha a pók a felhasználó bőrére mászna rá.

A virtuális ismerkedés a tanulmány szerzői szerint enyhíti a későbbi valódi találkozás előtti szorongást. A program fokozatosan hozza közelebb az állatot az emberhez, és enyhíti ilyen módon az iszony érzését.

A kutatásban, amiről az MTI számolt be a DPA nyomán, összesen 66 arachnofóbiás ember vett részt. 33 ember két héten keresztül, összesen hat félórás tréningen vett részt. A kísérlet után készült felmérés alapján az app érdemben enyhítette a félelmeiket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt