Holtan találtak négy bevándorlót a lengyel-fehérorosz határon

külföld
2021 szeptember 20., 12:27
Tüntetés a szükséghelyzet kihirdetése ellen Varsóban
photo_camera Tüntetés a szükséghelyzet kihirdetése ellen Varsóban Fotó: MACIEJ LUCZNIEWSKI/NurPhoto via AFP

Mind a lengyel, mind a fehérorosz hatóságok illetve kormányok megerősítették, hogy négy bevándorló meghalt a két ország közös határától nem messze. Három emberre a határ lengyel oldalán találtak rá, egy pedig Fehéroroszország területén halt meg.

Egy iraki férfi holttestét vasárnap találták meg a lengyel határőrök Dworczysko falu mellett. Két másik férfit ugyaninnen kórházba szállítottak. Mindketten hipotermiától szenvedtek. A lengyel határőrök két további holttestet találtak, de azokat más helyszíneken.

Mindeközben a fehérorosz hatóságok egy 39 éves iraki nő holttestére bukkantak a határ belorusz oldalán. A holttest közelében megtalálták a nő családját is, köztük három 7 és 15 év közötti gyereket. Az elhunyt nő férje a BelTA belorusz állami ügynökségnek azt mondta, hogy a családot a lengyel határőrök szorították vissza Fehéroroszországba.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Mariusz Kaminski belügyminiszter a hétfő reggeli sajtótájékoztatóján a fehérorosz rezsim felelősségét firtatta a migránsok Lengyelországba terelésében.

Augusztus eleje óta több ezer, jórészt a Közel-Keletről és Afganisztánból menekülő ember próbál átjutni a Lengyelországgal, Lettországgal és Litvániával közös fehérorosz határon.

Kaminski arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a lengyel földön talált iraki férfi kiszámíthatatlanul viselkedett; esetében felmerült a gyanú, hogy kábítószert fogyaszthatott.

A lengyel határőrök szerint naponta mintegy 300 határátlépési kísérlet történik a határon. Január óta több mint 1400 embert tartóztattak le, több ezer másikat pedig megakadályoztak a továbbhaladásban.

Kaminski emberkereskedelem elősegítésével vádolta meg Minszket, amiért Fehéroroszország többek között Pakisztán, Jordánia, illetve bizonyos afrikai országok esetében is felfüggesztette a vízumkötelességet.

Emberi jogi szervezetek szerint a lengyel kormány nemzetközi jogot sért, amikor tömegesen toloncol vissza Fehéroroszországból érkező bevándorlókat, és várható volt, hogy ez a gyakorlat előbb-utóbb emberéleteket követel majd, és az idő rosszabbra fordulásával további áldozatokra lehet számítani.

A lengyel kormány szeptember 2-án szükségállapotot hirdetett a határ közelében. A médiát és az emberi jogi NGO-kat sem engedik be a határátkelők közelébe. (Balkan Insight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.