Megjött a szlovénok kedve a védőoltáshoz, amint kötelezővé tették a védettségi igazolványt

járvány
2021 szeptember 20., 10:46
comments 1

Június óta nem látott mennyiségben oltatták be magukat a múlt héten a szlovén állampolgárok, egy hét alatt 84 ezren kapták meg a védőoltás első dózisát a kétmilliós országban.

Védettségi igazolványt ellenőrző szlovén rendőr a szlovén-horvát határon 2021. június 2-án.
photo_camera Védettségi igazolványt ellenőrző szlovén rendőr a szlovén-horvát határon 2021. június 2-án. Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

A szlovének kedvét a kormány járványügyi szigorítása hozta meg, azon belül is az, hogy múlt szerdától mindenkinek kötelező a védettségi igazolvány. Vagyis nem az oltást tették kötelezővé, hanem annak igazolását, hogy az igazolvány tulajdonosát beoltották, igazoltan átesett a betegségen, vagy PCR-teszttel tudja igazolni, hogy éppen nem fertőzött.

Hogy emiatt jött meg sokak kedve a védőoltásra, azt az is sugallja, hogy az elmúlt két hétben a legtöbben már nem a Pfizer vakcináját, hanem a Janssen oltását választották, amiből csak egy dózis kell a védettséghez, vagyis az igazolvány megszerzéséhez.

Az új szlovén szabályok szerint az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek és gyógyszertárak kivételével mindenhol fel kell mutatni a védettségi igazolványt. Mi több, az állami hivatalokba novembertől már azokat sem engedik be, akik csak PCR-tesztet végeztek, kizárólag azok látogathatják majd ezeket, akik vagy a betegségen átesve vagy oltással immunissá váltak a megbetegedésre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.