Működőképesnek tűnik a Pfizer vakcinája 5-11 éves gyerekeknél

járvány
2021 szeptember 20., 11:17

A 16-25 évesekéhez hasonló immunválaszt produkál a Pfizer/BioNTech vakcinája az 5-11 éves gyerekek körében, közölték a második és harmadik fázisú klinikai vizsgálatok alapján. Hamarosan kérni fogják az oltóanyag engedélyezését ebben a korosztályban az Egyesült Államokban, Európában és a világ más pontjain is.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A következő hónapokban lesznek meg a 2-5 éveseken, valamint a 6-24 hónaposokon végzett tesztek eredményei. A felnőtteknél megszokott vizsgálatokkal szemben itt nem azt nézték, hogy mekkora volt a covidosok aránya az igazi vakcinával és a placebóval oltott csoportban, hanem az antitestszintet mérték meg. Ha mégis elég pozitív teszt gyűlik össze, ezt a fajta hatékonysági mutatót is közzéteszik.

Nincs jele annak, hogy a koronavírus delta variánsa a korábbiaknál nagyobb veszélyt jelentene a gyerekekre, de az biztos, hogy minden korábbinál gyorsabban terjed, akár köztük is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.