A Nemzetközi Energiaügynökség felszólította Oroszországot, hogy tegyen többet Európa gázellátásáért

energia
2021 szeptember 21., 17:09
comments 3

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) felszólította Oroszországot, hogy „tegyen többet” Európa gázellátásának érdekében, miután a földgáz szabadpiaci ára egyre-másra döntött rekordokat a napokban.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet közölte: a rendelkezésre álló információk szerint Oroszország teljesíti az európai országokkal kötött hosszú távú szerződéseit, de az Európába irányuló gázexportjának szintje elmarad a 2019-estől.

„Az IEA szerint Oroszország tehetne többet azért, hogy növelje az Európában rendelkezésre álló gáz mennyiségét, és biztosítsa a tározók megfelelő szintre töltését a téli fűtési szezonra való felkészüléshez” – közölte a szervezet, ami szerint ez a helyzet egyben egy lehetőség is Oroszországnak, hogy rávilágítson hitelességére „az európai piac megbízható beszállítójaként”.

Nőtt a kereslet, a kínálati oldal küszködik

A Nemzetközi Energiaügynökség a fejlett országokat segíti tanácsaival az energiapolitikájuk alakításában. A felhívása egy olyan időszakban érkezett, amikor a gázárak rekord magas szintre emelkedtek Európában. Ennek az az oka, hogy a koronavírus-világjárvány visszaszorításával párhuzamosan fellendülő gazdaságokban nagyot nőtt a kereslet, miközben a kínálati oldalon nehézségek alakultak ki.

Északi Áramlat 2

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint Oroszország, Európa első számú földgáz-kereskedelmi partnere egyelőre visszafogja a gázszállításokat, amennyire csak tudja. Ezáltal támogatja az Oroszországot és Németországot összekötő, erősen vitatott gázvezetéket, az Északi Áramlat-2-t, aminek az építése másfél hete fejeződött be.

Az Északi Áramlat 2 egyik elkészült fogadóállomása Mecklenburg-Előpomerániában.
photo_camera Illusztráció: Jens Buttner/dpa via AFP

A hagyományos ukrán tranzitútvonalat megkerülő vezeték üzembe helyezését még jóvá kell hagynia az illetékes német hatóságoknak. A vezetéken a tervek szerint az év végéig el is indulnak a szállítások.

Elszabadult energiaárak

Több országban az elektromos energia ára is az egekbe szökött a gáz- és a szénárak emelkedése, illetve a szén-dioxid-kibocsátási kvóták drágulása miatt. Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója erről azt mondta: a jól irányított energetikai átmenetek megoldást jelentenek a gáz- és villamosenergia-piacokon tapasztalható problémákra, nem pedig okozzák azokat.

A földgáz nagykereskedelmi ára meredeken nőtt az utóbbi hetekben az európai piacokon, és megközelítette az 1000 m3-enkénti 1000 dolláros árat, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. Csak a múlt héten közel 30 százalékkal, az év eleje óta pedig 250 százalékkal nőtt a földgáz szabadpiaci ára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.