Hiába tiltakozott az ellenzéki önkormányzat a túlméretezett lakóház ellen, a kormány elintézte, hogy még nagyobb lehessen

2021 szeptember 21., kedd 18:04
7

A XIII. kerületben, a Népfürdő utca-Bodor utca-Jakab József utca-Dagálysétány utca által határolt telken egy olyan épületet akartak felhúzni, ami szembement a kerület építési szabályzatával, mivel jóval nagyobb lett volna, mint ami korábban állt ott. A nagy tömegű lakóház koncepciótervét idén májusban a Kerületi Tervtanács sem támogatta, ezért új terv készítését kérte a tervezőtől.

A visszafogottabb tervek nem futottak be, viszont szeptember 6-án megjelent egy kormányhatározat, ami nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az ingatlanfejlesztést, így pedig az önkormányzat szerint az épület a korábban sem támogatott elképzelésnél még hatalmasabb lehet, településképi szempontból nem fog illeszkedni a kialakult környezethez, és nincs összhangban a városfejlesztési elképzelésekkel.

  • A beépíthetőség 10 százalékkal növekszik (mintegy 1240 m2),
  • a zöldfelületi minimum 5 százalékkal csökken (mintegy 620 m2),
  • az előírt parkolóhelyek 70 százalékát kell csak biztosítani.

A változtatások alapján azt írják, hogy így kis méretű, élhetetlen lakások lesznek kialakíthatók, akár teljesen északi tájolással. A zöldfelületi minimum csökkentésével, a zöldtetők megváltoztatott kedvezőbb beszámíthatóságával a klímavédelmi szempontok nem érvényesülnek. Úgy érzik, az önkormányzat kezéből kivették a településképi véleményezés lehetőségét, nem biztosított az épület környezethez való illeszkedése.

A XIII. kerületi önkormányzat szerint a döntés teljesen szakmaiatlan, semmibe veszi a Kerületi Építési Szabályzat előírásait, a városfejlesztési, illeszkedési szempontokat, a kormány pedig a befektetők érdekeit és a profit maximalizálását szolgálja ki a környék lakosaival szemben.

Felszólítják a kormányt és a beruházás koordinációjára kijelölt Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízottat, hogy a befektetőkkel szemben a környéken élők érdekeit tekintsék elsődlegesnek, a Kormány helyezze hatályon kívül a rendeletét, és ne vonja ki a hatályos kerületi építési szabályozás alól a beruházást.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt