Kálomista Gábor az Elk*rtuk miatt hisztizni kezdett az Indexen, a Budapest Film vezérigazgatója reagált a vádakra

POLITIKA
2021 szeptember 21., 12:40
comments 24

Kálomista Gábor orbánista producer az – egykor csak jobb napokat látott – Indexnek adott interjúban kezdett el hisztizni, hogy a Budapest Film nem akarja játszani a mozikban az Elk*rtuk című fideszes propagandafilmet, ami állítólag 2006 őszét dolgozza fel.

Kálomista a harmadik kétharmados Fidesz-kormány idején, 2021-ben azt állítja, politikai okokból nem vetítik a filmjét: „Ez a film tele van kiváló alkotókkal, nagyon jól néz ki, történelmi témát dolgoz fel – DK-s politikusok mondogatják előszeretettel, hogy hagyjuk, mert ez már történelem –, bemennek az emberek, és a pénztárnál kérdezik, hogy mikortól vetítik. Hatalmas marketingje van, és nem vetítik.”

Kálomista azt mondja, a Budapest Film a Főváros tulajdonában van, és: „Nem tudom, mit hisznek, lehet, hogy tényleg ennyire ostobák, de megnyugtatok mindenki, fogunk találni alternatív lehetőségeket. De az nyilván nem lesz ugyanolyan, és ezek az emberek elvesznek attól a több száz embertől, a színészektől, a stábtól egy álmot, az örömet, hogy lássák, mit ér a munkájuk. Megöltek egy mozit. Ez óriási szégyen. Cenzort játszanak, visszaélnek a hatalmukkal. Ilyen alapon miért ítélik el a második világháborús könyvégetéseket, akik most filmet égetnek.”

Meg is nevezte, kinek a machinációját látja a háttérben: „Gyurcsány Ferencét. Lehet, hogy megsértődött, mert nem Hugh Grant játssza. Innentől az jön, hogy Budapesten megnézik, kinek mi a meggyőződése, és csak az szállhat fel a villamosra, aki rájuk szavaz? Milyen alapon élnek vissza a politikai hatalommal, milyen alapon döntenek a nézők előtt?”

A vidéki mozikról is azt állítja, hogy valamiféle Gyurcsány-terror tombol ott a mai napig: „Ott sok a kis mozi, amit szintén hálózat fog össze. Megkerestük a moziüzemeltetőket, örültek, számítottak a jó kis bevételre, aztán jöttek az üzenetek, hogy ha ezt levetítik, soha többet nem kapnak premierfilmet.” Ezt ugyan névvel senki sem vállalja, „mert félnek”, de Kálomista kimondja, hogy „megfenyegetik őket”.

photo_camera Kálomista Gábor nyilatkozik a Csak színház és más semmi című tv-sorozat 2. évadának VIP-vetítése előtt a Corvin moziban 2017. február 20-án Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Liszka Tamás, a Budapest Film Zrt. vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy a filmet a bemutató hetében csak egy mozijuk (Corvin) tervezi játszani, ráadásul csak egy délutáni időpontban, a 24-nek azt mondta: „Október végi bemutatóról beszélünk, most szeptember 21. van. Magát a filmet nem láttuk még, a gyártó által közreadott sillabusz és előzetes alapján jelenleg napi egy, főműsoridős (tehát nem délutáni) vetítést tudunk felelősséggel vállalni az évad legsűrűbb időszakában.”

Arról, hogy Gyurcsány Ferenc befolyásolta-e őket, azt mondta: „Ha ilyen politikai befolyásolás érné a Budapest Filmet, akkor azt elég rövid úton visszautasítanám, mert nagyon kényes vagyok az ilyesmire. Eddigi működésem során az első és egyetlen politikai befolyásolási kísérlet éppenséggel Kálomista Gábor fenti, teljesen alaptalan vádja.”

A Telex kérdésére a Cinema City sajtófőnöke, Buda Andrea azt mondta, nem született olyan döntés, hogy ne játszaná a hálózat az Elk*rtukat, de „a film nagyon az utolsó pillanatban került be a megjelenési naptárba, és az sem könnyíti meg a dolgát, hogy nagyon erősen kompetitív környezetben lesz a premierje: nagyjából egybeesik a Dűne, egy családi Disney-film és egy halloween-témájú film premierjével, illetve ekkor lesz aktuális még a Venom 2 és a James Bond is”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.