Olaszországban felmentették a maffiával egyezkedő nyomozókat

2021 szeptember 23., csütörtök 19:52
1

Megváltoztatta az egyik legnagyobb maffiaper ítéletét csütörtökön az olasz fellebbviteli bíróság. Ezzel megsemmisítette azokat a vádakat, melyek szerint az olasz állam képviselői összejátszottak a szervezett bűnözéssel az 1990-es évek halálos robbantásai után. A Palermóban ismertetett ítélet szerint a rendőrség nyomozói és Silvio Berlusconi egyik közeli szövetségese nem követtek el bűncselekményeket az ügyben.

Ugyanakkor két maffiózó büntetését fenntartották, így a Corleone család egyik katonája, a gyilkosságért elítélt Leoluca Bagarella is börtönben marad. A teljes ítéletet később publikálják.

Az eredeti vád szerint a nyomozók egyeztettek a maffia tagjaival a 23 ember életét követelő robbantás- és gyilkosságsorozat után. Az ügyészség szerint a tárgyalások az olasz állam és a maffia között azután kezdődtek meg, hogy Giovanni Falcone bírót, a feleségét és három testőrét 1992-ben felrobbantották. Az ügyészség szerint az állam tárgyalókészsége további merényleteket ösztönzött.

A most megváltoztatott, eredeti ítélet még 2018-ban született meg, öt év tárgyalás után, és kimondta, hogy Berlusconi bizalmasa, Marcello Dell'Utri egyeztetett a bűnszervezettel, hogy befejeződhessenek a merényletek. Ezért 12 évet kapott, még két nyugalmazott katonai rendőrt és egy korábbi ezredest 8-8 évre ítéltek. Mind a négyen tagadták a bűnösségüket. A mostani ítélet szerint az állam képviselői kapcsolatba léphetnek a bűnözőkkel, ha ez feltétlenül szükséges. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt