A szexuális erőszak növeli az áldozatoknál a demencia és a sztrók kockázatát

2021 szeptember 24., péntek 16:42

Azoknál a nőknél, akiket megerőszakoltak, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki vérkeringési zavarok az agyban, ez pedig nagyban hozzájárulhat az olyan rendellenességekhez, mint a demencia és a sztrók - állítja egy új amerikai tanulmány.

„Ez a rettenetes élmény nemcsak a nők mentális, hanem agyi egészsége szempontjából is jelentőségteljes. A tanulmányunk fontos lépés a nők körében előforduló sztrók és a demencia új kockázati tényezőjének azonosítása felé” - mondta Rebecca Thurston, a tanulmány vezető szerzője, a Pittsburgh-i Egyetem Női Biobehaviorális Egészség Kutatóközpontjának az igazgatója.

A kép illusztráció. Fotó: ANDREW BROOKES/Image Source via AFP

Thurston és munkatársai 145 középkorú, amerikai nőt vizsgáltak meg. A résztvevők 68 százaléka számolt be legalább egy traumáról, ami életében történt vele. Ezek közül a leggyakoribb a szexuális zaklatás volt, amelyet a nők 23 százaléka említett. A kutatócsapat arra volt kíváncsi, hogy kimutatható-e kapcsolat a trauma és a fehérállomány hiperintenzitás között, mely az agykárosodáshoz vezető vérkeringési zavarokat jelzi.

A fehérállomány hiperintenzitás apró fehér pöttyökként jelenik meg az agyról készült MRI-képeken, előre képes jelezni a demenciát, illetve a sztrók kockázatát, akár évtizedekkel a kifejlődésük előtt.

A nemi erőszakot átélt nők agyában több volt a fehérállomány hiperintenzitás, mint a többi résztvevőében. A kutatók szerint a többletet a trauma váltotta ki, és független volt attól, hogy szorongás, depresszió, poszttraumás stressz zavar vagy egyéb egészségügyi probléma kialakult-e náluk az erőszak miatt. Thurston szerint tehát az orvosoknak ezt a tényezőt is figyelembe kellene vennie, amikor felmérik, hogy mekkora kockázata van annak, hogy az illetőnél demencia vagy sztrók alakuljon ki.

Az ENSZ adatai szerint a kapcsolati erőszak és/vagy szexuális erőszak legalább 736 millió nőt érint a világon életében legalább egyszer, tehát a 15 éves vagy annál idősebb női populáció mintegy 30 százalékát. (DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt