A tervek szerint teljesen felszámolják a görög falut Balatonfüreden

belföld
2021 szeptember 24., 13:59

Balatonfüred önkormányzata közölte, hogy a helyi szabályozási terv módosításával közparkot hoznának létre a görög falu helyén - írja az Építészfórum. A négyhektáros területen az új szabályozás szerint a jelenlegi 30-ról 10 százalékra csökkenne a beépíthetőség. A terület egyik fele közpark besorolást kapna, a másik fele pedig kisvárosias lakóterület minősítést, ezért annak a felén is biztosítani kell a zöldfelületet. A közpark körülvenné a beépíthető területet, ahol egymástól elszórtan lakóépületeket alakítanának ki, ezekben összesen körülbelül 90 lakás kapna helyet.

A görög faluról (alias Sun City) azt írják a város honlapján, hogy „építészetileg vállalhatatlan, a funkciója tulajdonképpen megszűnt, egy szezonális bulihelyként működik”, és ezért a városvezetés elkötelezett a jelenlegi épületegyüttes teljes felszámolása mellett. Ezért a képviselő-testület kezdeményezi a helyi építési szabályzat módosítását. A tervezet jelenleg egyeztetés alatt van, csak ezután dönthet a testület a terület átminősítéséről.

Elhanyagolt állapotban van az épületegyüttes.
photo_camera Elhanyagolt állapotban van az épületegyüttes. Fotó: botost/444.hu

Mivel a kisajátítás jelentős összegbe kerül, ezért szükséges új övezeti besorolással beépítési lehetőséget biztosítani a terület kisebb részén. Az épületeket viszont csak akkor lehet felszámolni, ha megszüntetik a 80-nál több tulajdonossal bíró társasházat, ebbe viszont minden érintettnek bele kell egyeznie. Az önkormányzat 41 százalékkal a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben. Az önkormányzat szerint a görög falu területén lévő szórakozóhelyeket szezonálisan működtető cégek partnerek a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező kistulajdonossal megállapodást kell kötni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.