A tervek szerint teljesen felszámolják a görög falut Balatonfüreden

2021 szeptember 24., péntek 13:59

Balatonfüred önkormányzata közölte, hogy a helyi szabályozási terv módosításával közparkot hoznának létre a görög falu helyén - írja az Építészfórum. A négyhektáros területen az új szabályozás szerint a jelenlegi 30-ról 10 százalékra csökkenne a beépíthetőség. A terület egyik fele közpark besorolást kapna, a másik fele pedig kisvárosias lakóterület minősítést, ezért annak a felén is biztosítani kell a zöldfelületet. A közpark körülvenné a beépíthető területet, ahol egymástól elszórtan lakóépületeket alakítanának ki, ezekben összesen körülbelül 90 lakás kapna helyet.

A görög faluról (alias Sun City) azt írják a város honlapján, hogy „építészetileg vállalhatatlan, a funkciója tulajdonképpen megszűnt, egy szezonális bulihelyként működik”, és ezért a városvezetés elkötelezett a jelenlegi épületegyüttes teljes felszámolása mellett. Ezért a képviselő-testület kezdeményezi a helyi építési szabályzat módosítását. A tervezet jelenleg egyeztetés alatt van, csak ezután dönthet a testület a terület átminősítéséről.

Elhanyagolt állapotban van az épületegyüttes. Fotó: botost/444.hu

Mivel a kisajátítás jelentős összegbe kerül, ezért szükséges új övezeti besorolással beépítési lehetőséget biztosítani a terület kisebb részén. Az épületeket viszont csak akkor lehet felszámolni, ha megszüntetik a 80-nál több tulajdonossal bíró társasházat, ebbe viszont minden érintettnek bele kell egyeznie. Az önkormányzat 41 százalékkal a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben. Az önkormányzat szerint a görög falu területén lévő szórakozóhelyeket szezonálisan működtető cégek partnerek a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező kistulajdonossal megállapodást kell kötni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt