Itt a második miniszterelnök-jelölti vita

  • Másodszor ment el a tévébe vitázni az öt miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.
  • Az első, ATV-s vitán Zugló volt a legélesebb kérdés - és most is az volt az egyik legfontosabb pillanat, hogy Karácsony Gergely bejelentette, már nem támogatja Tóth Csabát.
  • Előkerült Őszöd, etikai eljárások, rezsicsökkentés, a határkerítés és a nyugdíj is.
szeptember 24., péntek 18:17

Gyors, felszínes elemzés: végre voltak karakterek

Ez már nem jópofiskodó álvita volt, hanem átélhetően felvillantak a karakterek közötti különbségek. A legkevesebbet talán Dobrev Klára mutatta, de ez nem feltétlenül az ő hibája volt, hanem a helyzetből következett, mivel az előválasztás feltételezett listavezetőjeként Márki-Zay és Fekete-Győr végig őt kóstolgatták, így az energiája nagy részét a reagálás kötötte le. Profin dobta be vesszőparipáját, a kétharmados törvények felesekkel történő, igen kétségesnek tűnő megsemmisítését . Érdekes volt, hogy Jakab egyáltalán nem támadta őt. Karácsony sem, de ez nem meglepő, hiszen ő a nagy kiegyensúlyozó figurájával kampányol. A vita egyik legerősebbje ezúttal Márki-Zay Péter volt, aki jól osztotta be az idejét és végig ügyesen tolta a való életbeli dolgokhoz jól értő, gyakorlott vállalati vezető-szakértő figuráját. Olyan volt kicsit, mintha egy lengyel konzervatív liberális politikus beszélt volna. Jól felpörgött Fekete-Győr András is, aki érezhetően a fiatal közönségnek játszott, harapós volt, de nem ellenszenvesen agresszív és végig markánsan jelezte, hogy a Momentum a gyurcsányizmus ellenében jött létre, de most együtt kell dolgozniuk. Jakab Péter úgy kezdett, mint akit a kezdő gongszó előtt ütöttek ki az öltözőben, majd életre kelt némileg, de önmagához képest így is kilúgozott hatást keltett. Karácsony esetében feltűnő volt, hogy a szándékosan nem konfrontatív imidzse ellenére végül markánsan szembefordult a zűrös zuglói MSZP-s jelölt Tóth Csabával.

szeptember 24., péntek 18:07

Márki-Zay: legyen szakértői kormány

Az összefogás szükséges, de nem elégséges feltétel. Hiteles erők kellenek - mondta. A kijárat az Orbán-rendszerből nem jobbra vagy balra van, hanem felfelé - fogalmazott.

szeptember 24., péntek 18:06

Jakab: Én vagyok a garanciája a valódi rendszerváltásnak

Jakab Péter zokszó nélkül összefog emiatt azokkal, akikkel korábban nem is beszélt volna. Szerinte Orbán a következő 20 évben ne a nyakunkon üljön, hanem a Csillagban.

szeptember 24., péntek 18:05

Karácsony a közös nevező akar lenni

Az a lényeg, hogy nem csak egymást, hanem a közös ellenfelüket, Orbánt kell legyőzni. Amikor az emberek előválasztanak, arra is szavaznak, hogy ki legyen az, aki a legesélyesebb Orbán ellen. Karácsony azt mondta, azoknak a közös nevezője akar lenni, akik jövő áprilisban is győzni akarnak, nem csak most ősszel.

szeptember 24., péntek 18:03

Fekete-Győr: Akik elégedettek a régi arcokkal, ne rám szavazzanak!

Az előválasztás azért van, hogy megújítsák az ellenzéket. Ha az lesz az eredmény, hogy ugyanazok az arcok lesznek, akik az elmúlt 12 évben mindig, akkor ennek semmi értelme nem volt. Azt kérte a nézőktől, hogy menjenek el szavazni, és az új arcokra szavazzanak, ha elégedettek a régi generációval, ne is rá szavazzanak.

szeptember 24., péntek 18:03

Miért én vagyok a legalkalmasabb? Dobrev: Bátorság, erő a lebontáshoz

Le kell bontani Orbán rendszerét Dobrev szerint, aki érzi magában ehhez a bátorságot és erőt.

szeptember 24., péntek 18:01

Az 1 perces beszédek jönnek

Dobrev kezd.

szeptember 24., péntek 18:01

Dobrev: Ne remegjen meg a következő kormány lába, ha hozzá kell nyúlni a kétharmados törvényekhez! Karácsony: Humbug!

Dobrev Klára nagyot tematizált: bedobta ötletét arról, hogy feles törvényekkel mondják ki a kétharmadosok törvénytelenségét. Ő is elismerte, hogy ez vitatott tézis. Karácsony szerint Dobrev ötlete “politikai humbug”, amit már egyetlen komoly jogász sem támogat.

szeptember 24., péntek 18:01

Az utolsó másodperceket pörgetik ki

Dobrev ideje járt le elsőként, Karácsony utolsó szavai: politikai humbug. Aztán lejárt Fekete-Győz és Jakab Péter ideje is, és Márki-Zaynak még volt fél perce, ami alatt elmondta, hogy 2002-ben és 2010-ben sem volt elszámoltatás, most olyat kell választani, aki hitelesen tudja megígérni.

szeptember 24., péntek 17:58

Karácsony: Magyarország számára az agyelszívás hosszú távon nemzeti tragédiává válik

Európában élen járunk ebben, és ez ellen csak kormányváltással lehet tenni – mondta.

szeptember 24., péntek 17:58

Fekete-Győr: A határkerítés alkalmas Európa határainak megvédésére, de kivándorlási válság van igazából

A déli határkerítés alkalmas Európa határainak megvédésére, de humánusabban kellene eljárni a menekültekkel, mint a Fidesz-kormány - fejtegette Fekete-Győr András. Aki arra is emlékeztetett, hogy Uniós kötelezettség a menekültek befogadása. Szerinte nem menekült-, hanem kivándorlási válság van, amit remekül illusztrál, hogy Orbán Viktor lánya is kivándorolt Spanyolországba.

szeptember 24., péntek 17:57

Karácsony: Elfogadhatatlan a szándékos gonoszság, amit a menekültekkel szemben tanúsít a magyar kormány

Emberként kell velük viselkedni – mondta a főpolgármester.

szeptember 24., péntek 17:56

Márki-Zay: A bűnöző migránsoknak, akiket a Fidesz befogadott, menniük kell

Azt mondta, át kell nézni a letelepítési kötvénnyel behozott embereket, Zaid Naffának és Nikola Gruevszkinek sincs itt semmi keresnivalója sem. Dobrev és Karácsony is egyetértett, a határkerítést megtartanák.

szeptember 24., péntek 17:53

Jakab Péter: Magyar kvóta kell!

Bevándorlás és határvédelem a hatodik téma: mi lenne a kerítéssel, és kiket engednének be? Jakab Péter semmilyen szinten nem támogatja a bevándorlást, és minden szinten támogatja a határőrség visszaállítását. Azt is mondta, hogy a magyar kvóta intézményét vezetné be a magyar munkaerő védelmében. Dél-Borsodban például a Mol közel 2000 török vendégmunkást vár, állami támogatást is kapnak. Az új kormány viszont csak olyan cégeket támogathat, amik vállalják, hogy legalább 90 százalékban magyarokat alkalmaznak.

szeptember 24., péntek 17:52

Márki-Zay: Az igazi rezsicsökkentés az energiatakarékosság

A szélerőművek nem gazdaságosak, az igazi rezsicsökkentés az energiatakarékosság - mondta a hódmezővásárhelyi polgármester.