Zugló volt a legélesebb kérdés a miniszterelnök-jelölti vitán

  • Az ATV-n vitázott az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt.
  • Jakab Péter megígérte: lemond, ha nem lesz elszámoltatás.
  • Dobrev Klára azt mondta, Pekingben is kemény lesz.
  • Fekete-Győr András szerint új arcok kellenek.
  • Karácsony arra buzdította a szavazókat, hogy az egyesítésben legjobb jelöltet válasszák.
  • Márki-Zay Péter szerint a vidéki és bizonytalan szavazók döntik el a választást.
2021 szeptember 12., 20:35

Itt lehet visszanézni az egész műsort

A legélesebb kérdés érezhetően a zuglói körzet volt, a Hadházy-Tóth ütközet az előválasztás szimbolikus csatája. Ezt leszámítva igazán komoly ellentét nem volt a jelöltek között. (Az adópolitika az a terület, ahol vannak érezhető. különbségek.)

A politikusok nem kockáztattak nagyot, igazán új, vagy meglepő ígértet nem dobott be senki.

Folytatás szeptember 24-én az RTL Klubon, illetve, ha mégis úgy döntenek, akkor a Partizánon.

2021 szeptember 12., 20:22

Miért akarok miniszterelnök lenni? - körkérdés

Márki-Zay: 7 gyermek keresztény édesapjaként, 22 év gazdasági vezető múlttal a baloldali emberek támogatását is kérem, mert csak így lehet legyőzni a Fideszt. A vidéki és bizonytalan szavazók döntik el a választást. Nélkülük a Fidesz megint győz, és Orbán kilépteti Magyarországot az EU-ból. Egy civil tudja csak megfogni a bizonytalanokat és a kiábrándult fideszeseket.

Karácsony: Több bennünk a közös, mint ami elválaszt. A kormányváltáshoz közös nevezőt kell találni. Ez én voltam '19-ben, amikor az eddigi legnagyobb csapást mértük a NER-re a budapesti választáson. És koalícióban küzdünk a fővárosban azóta is. Az ellenzéki szavazók között, és a párton kívüliekkel is közös nevezőt kell találni. Ne azt nézzék, ki a legjobb a megosztásban, hanem hogy ki a legjobb az egyesítésben.

Fekete-Győr: Meg kell újítani az ellenzéket, új arcokkal, lendülettel. Nem lehet, hogy ugyanazok menjenek ki a pástra Orbán ellen, akiket eddig is néztünk, mert úgy semmi értelme az egésznek. Ezért vállaltam, hogy legyen értelme. Nyugati országot akarunk. A mi mintáink nem keletről jönnek. Nem kell rossz kompromisszumot kötni az első fordulóban, a valódi változáshoz a Momentum kell.

Dobrev: Meg fogjuk nyerni az áprilisi választást. Sikerült összefognunk. De Orbán rendszerét kormányváltással nem lehet leváltani, csak a gyors és sikeres kormányzással. Ehhez érzem magamban az erőt és a tapasztalatot. Azért is járom az országot, mert ez a feladatom, hitet és erőt adni.

Jakab: Ha a '18-as pártelnökök is úgy gondolkodtak volna, mint most, akkor megspóroltunk volna 4 év Fideszt. Nem érdekel ki lesz az erősebb ellenzéki párt, hanem le akarom bontani ezt a rendszert. Szabadságot, jólétet, minőségi munkáért minőségi bért, lopás után börtönt. Én garantálom az elszámoltatást, ha nem kattan a bilincs, akkor én lemondok a miniszterelnöki székről. Fizessenek meg a tolvajok, jólétet minden magyarnak.

2021 szeptember 12., 20:11

Karácsony: Ne jogászkodjuk túl, Dobrev: Nem fog remegni a térdem Pekingben, Jakab: A hivatalnokoknak lehet békejobbot nyújtani

Újabb vitablokk, elszámoltatás-témában.

Fekete-Győr szerint az emberek azt várják, hogy Hadházy Ákoshoz hasonló embereket nevezzenek ki a korrupcióellenes ügyészségbe.

Dobrev szerint a Fidesz már most készül arra, hogy az új kormányt hogyan akadályozza majd. Nem fog megcsuklani a hangja Pekingben, ha a Fudan szerződését fel kell bontani, mondja Dobrev.

Karácsony: Ne jogászkodjuk túl, mert ők sem jogászkodnak, hanem lopnak. „Azt gondolom, hogy énekelni fognak a madarak”, mondja, mert recseg-ropog a rendszer.

Jakab Péter szerint hivatalnokoknak, akik csak kiszolgálták a rendszert, lehet békejobbot nyújtani, de vezetőknek nem.

Újra előkerült a zuglói helyzet: Jakab szerint Tóth Csaba bizonyított a Fidesz ellen, Fekete-Győr szerint Zuglóban bárki nyert volna a Fidesz ellen.

2021 szeptember 12., 20:03

Márki-Zay: Ki kell venni a bűnözőket a Fideszből

photo_camera Forrás: ATV

Márki-Zay szerint Hódmezővásárhelyen jó példát mutat elszámoltatásban. Lázár János máris kifizetett 22 millió forintot. Fel kell szabadítani a rendőrséget, az ügyészség ne állíthassa le a vizsgálatokat. Polt Pétertől meg kell szabadítani a testületet, hogy lehessen elszámoltatás. A vádalku segíthet a főbűnösöket lecsukni hosszú évekre. Ki kell venni a bűnözőket a Fideszből. A vagyonelkobzásra is szükség van. A verseny nélkül győztes cégeket, az elvett cégeket is végig kell nézni. Csak az hiteles, aki Hadházy Ákost támogatja, és nem Tóth Csabát.

2021 szeptember 12., 20:01

Jakab: Miért képviselőjelölt Hadházy?

photo_camera Forrás: ATV

Jakab szerint nem árulják el előre a részleteket az elszámoltatás pontos módjáról, hogy ne adjanak menekülőutat, de „aki lopott, az börtönre és vagyonelkobzásra számíthat”. A mentelmi jogot el kell törölni, és politikus, illetve családtagja ne pályázhasson uniós pénzre.

Ha a Momentum szerint Hadházy jó legfőbb ügyész lenne, akkor miért képviselőjelöltnek indítják? - kérdezi.

2021 szeptember 12., 19:59

Dobrev: A kormányzást akadályozó kétharmados törvényeket el kell törölni

photo_camera Forrás: ATV

Dobrev szerint aki lopott, annak börtönbe kell kerülnie, és a lopott vagyont el kell kobozni. Az a dráma, hogy erről külön programot kell alkotni. Mert automatikusan ez nem működhet Magyarországon. Nemcsak igazságtételről beszélünk, hanem arról, hogyan lehet rengeteg pénzt visszaszerezni. Például béremelésre. Idén tavasszal 2000 milliárdot dobtak ki az ablakon, ezt ellopták. A korrupciót kell megölni, és ehhez a kétharmados törvényeket meg kell semmisíteni.

2021 szeptember 12., 19:57

Fekete-Győr elővette a zuglói példát

photo_camera Forrás: ATV

Fekete-Győr szerint sokan mondják neki az utcán, hogy nem lehet majd felelősségre vonni a korrupt fideszeseket. Tavaly nyár óta azon dolgoznak szakértőkkel, hogyan lehet ezt megtenni. Büntethetővé teszik, ha valaki hazudik a vagyonnyilatkozatában, kiemelt védelmet kapnak azok, akik leleplezik a lopást, és csak 8 évig lehet miniszterelnöknek lenni. Ismét előjött a felcsúti per ígérete.

Előhozta Zuglót, és azt mondta a többieknek: a „korrupcióellenes harc zászlóvivőjével, Hadházy Ákossal szemben sorakoztatok fel többen is”. Szerinte nem Tóth Csabával lehet fellépni a korrupció ellen.

2021 szeptember 12., 19:55

Karácsony: A pénzcsapot kell elzárni

photo_camera Forrás: ATV

Karácsony szerint az elszámoltatás és az alkotmányos demokrácia visszaállítása nagyon fontos kérdés. A mostani rendszernek nem a jog, hanem a közpénzáramlás a lényege. El kell zárni a pénzcsapokat, ez a legfontosabb. Összeomlik a mostani rendszer, ha nincs pénz. Nem a jogi oldalról kell megfogni a problémát. Közös alkotmányt kell elfogadni, de nem tudja, hogy ez mennyi idő. Türelmesnek kell lenni, nem szabad elkövetni újra azt a hibát, hogy saját képünkre alkotmányozunk. Népszavazás kell az új alkotmányról.

2021 szeptember 12., 19:46

Jakab: Karácsony főpolgármester lesz a kormányváltás után

Négy perces kötetlen vita következett, amiben bárki reagálhatott bárkire. Fekete-Győr András ragadta magához a szót, és a Dobrev Klárával vitatkoztak finoman arról, ki emelné meg jobban a pedagógusok bérét. Márki-Zay Péter szerint a tanárok számára a szabadság és a motiváló környezet is legalább ilyen fontos. Karácsony szerint ma az egyházi iskolákra többet költ az állam: ezt a különbséget meg kell szüntetni, de nem úgy, hogy az egyháziak kevesebbet kapjanak, hanem úgy, hogy a többi iskola többet.

Jakab Péter bedobta, hogy a kormányváltás után Karácsony Gergely főpolgármesterként élvezni fogja, hogy visszakerülnek az iskolák az önkormányzatokhoz. Vagyis nem miniszterelnökként.

2021 szeptember 12., 19:42

Személyre szabott kérdések

Fekete-Győr: Hogy nem mennek el a fiatalok? Ma a legtöbb egyetemista tandíjat fizet, ez nem igazságos, az első diploma legyen ingyenes. Az egyetemi oktatók alig keresnek valamit, nettó 185 ezret például. Nem a Fudanra, hanem a Diákvárosra van szükség.

Dobrev: Honnan lesz ennyi új orvos? Embert csak ember tud gyógyítani, a járvány megmutatta, a gép nem elég. Ember tud csak oktatni is, ez is kiderült, hiába a sok kütyü. Az első év feladata: emberekre van szükség.

Jakab: A pedofil-törvénnyel mit kezdene? A pedofilokkal szemben keményebben fel kell lépni, mint a Fidesz. Akár kémiai kasztrálással is. A homofób passzusokat korrigálni kell, egyetlen iskolában sem népszerűsítik a homoszexulaitást amúgy se.

Márki-Zay: Megyei csúcskórház vagy helyi kicsik? Van, ahol lehet centralizálni, de nem minden területen. Szakmai áganként kell ezt eldönteni. Versenyképes tudás kell a fiataloknak.

Karácsony: Közalapítványi egyetemekkel mi legyen? Vissza kell szerezni az állami vagyont. Az EU-átlag felét költjük felsőoktatásra. Kasztrendszerként működik a mai oktatási rendszer. Európa legigazságtalanabb rendszere van itthon. Bérpótlék kell a hátrányos települések pedagógusainak.

2021 szeptember 12., 19:35

Karácsony: Lengyel modell

photo_camera Forrás: ATV

Ebben a kérdésben nincs nagy vita közöttünk, kezdi a válaszát Karácsony.

50 százalékos béremelésre van szükség az egészségügyi szakdolgozók körében is. Az oktatásban pedig a finn modell ugyan jó, de szerinte elég a lengyel példát nézni: béremelés a pályakezdőknek, kompetencia alapú alaptanterv és intézményi autonómia.

2021 szeptember 12., 19:33

Márki-Zay: pökhendiség helyett lehajlást

photo_camera Forrás: ATV

Ferenc pápát idézi Márki-Zay, és a pökhendiség helyett a lehajló szeretetet szeretné érvényesíteni. A magyar oktatás színvonala 2005 óta romlik az OECD mérései szerint. Nem veszik emberszámba a rokkantakat, betegeket. A magánegészségügyet be kell vonni az ellátásba. Új tananyag kell, modernebb. A leginkább lemaradottabb gyerekekre kell figyelni, a tanárok motiválása kell ehhez.

2021 szeptember 12., 19:30

Jakab: A diákok ma tűrni tanulnak

photo_camera Forrás: ATV

Jakab szerint egy ország csak akkor tud fejlődni, ha polgárai képzettek és egészségesek. A magyar állam ma tűrni tanítja a diákokat, mondja, ő viszont azt szeretné, ha gondolkodni és kooperálni tanítanák a diákokat. Kisebb létszámú osztályokat, és 18 évre emelt tankötelezettséget szeretne. Az egészségügyre a GDP 8 százalékát kell költeni.

2021 szeptember 12., 19:29

Dobrev: Jobban keresnek a romániai tanárok

photo_camera Forrás: ATV

Dobrev teljes szemléletváltást ígér az egészségügyben és az oktatásban. 9000 új ápoló, sok új orvos is kell. Találkozott egy nagymamával, aki csak 2023-ra kapott műtétre időpontot, addig fájdalommal él, mert nincs elég orvos. Lehet beszélni finn oktatási modellről, mindenről, de amíg nincs elég pedagógus, addig semmi sem történhet. Költeni kell a pedagógusokra, az egészségügyiekre. Romániában a kezdő tanár 30 ezer forinttal többet keres, mint a magyarországi.