Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején? – Budapesti Őszi Fesztivál 2021

hirdetés
2021 szeptember 24., 10:38
ad

A budapestiek a fenti kérdés megválaszolása előtt talán hamarabb gondolkodnak el azon, hogy mikor jártak utoljára a Gellért-, a János-, a Hármashatár- vagy épp a Szabadság hegy tetején.

Néder Panni Berlinben élő rendező díjnyertes önéletrajzi előadása kortárs kérdéseket vet fel. Na nem csak átvitt értelemben, hanem a színpad fizikai valóságában. Többek között arra is keresi a választ, hogy a néző mikor szeretkezett utoljára egy hegy tetején.

Rengeteg kérdés merül még fel, azok is sok nyelven. Német, magyar, angol és még 11 különböző nyelv összefonódásából áll össze az előadás (magyar feliratokkal). A bábeli zűrzavar előtt, a darab elején, a fiatal rendező egy nagy kihívással szembesül: rendeznie kell Berlinben, amitől retteg.

Mégis mit tud ő egy külföldi közönségnek bemutatni? Érdekes egyáltalán, amit mondani akar? Milyen nyelven kell egyáltalán rendeznie Berlinben, Bukarestben vagy itt Budapesten? A kérdések gyorsan önálló életre kelnek, majd burjánzanak tovább és különleges szimfóniát hoznak létre.

A három előadó tizennégy nyelvet váltogatva ugrál különböző helyek, idősíkok, égető politikai-társadalmi és személyes témakörök között, majd vissza-visszatér a kiindulóponthoz. Hogyan kerül egymás mellé a bevándorlás, spenót a fogak közt, szexuális frusztrációk, családi minták és kapcsolódni vágyás? Mindezek a kérdések előadásonként aktualizálódnak, így reflektál a három színésznő, köztük a darab rendezője az aktuális társadalmi viszonyokra.

A többszörös díjnyertes, számos fesztivált megjárt előadás asszociatív módon, humorral merül alá a globális és személyes félelmek tengerében, bizalmas utazásra hívva a nézőket.

photo_camera Fotó: Nagy-Nemeth Peter

Fehér Ferenc: Schiele

Az előadás első részében a szintén külföldön élő és alkotó Fehér Ferenc Schiele című szóló koreográfiája látható, amelynek középpontjában a férfi akt áll. A művészeket összeköti, hogy mindkét darab Németországban készült és azok az identitással, a társadalmi nemekkel és testképpel kapcsolatos kérdéseket boncolgatják.

#WelcomeCulture

Budapest az európai kulturális vérkeringés szerves része: hazavárja külföldön alkotó honfitársainkat, és párbeszédben áll a nemzetközi alkotásokkal. A

Budapesti Őszi Fesztivál maga is jelentős szellemi cserekereskedő, különleges alkalom összehozni, ami akár össze is tartozhat. Muzsikusok, színészek, táncosok, dizájnerek, graffitisek nyilvános randevúi közel hozzák a messzit, megmutatják az idegenben az ismerőst.

Igenek és Nemek

Fehér Ferenc: Schiele & Néder Panni: Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején?

2021. szeptember 26. 19:00, Radnóti Tesla Labor

Budapesti Őszi Fesztivál. Itt és más. Kortársak vagyunk. 15 nap 150 élmény Budapest-szerte.

2021. szeptember 26. – október 10. www.bof.hu