Sietősen menekítik javaikat Svájcba a német milliomosok

külföld
2021 szeptember 24., 10:57

Bankárok és adójogászok szerint sok német milliomos számára elég sürgős lett, hogy vagyonát Svájcba menekítse, feltehetően a vasárnapi választások miatt - írja a Reuters.

Ha a balközép szociáldemokraták (SPD), a radikális baloldali Linke és a Zöldek alakítanak balos nagykoalíciót, akkor várható, hogy ismét bevezetik a vagyonadót, és szigorítanak az örökösödési adón. A szupergazdagok számára ez érzékeny téma, mondta a hírügynökségnek egy németországi székhelyű, svájci ügyekkel foglalkozó adójogász. Szerinte a leggazdagabb vállalkozó családok eléggé meg vannak rémülve.

Bár Svájc igyekszik lebontani magáról azt a képet, hogy minden milliárdot kényelmesen el lehet tüntetni náluk, úgy tűnik, még mindig őket tartják a legbiztonságosabb rejtekhelynek.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements – BIS) adatai szerint 2021 első negyedévében 5 milliárd dollárral növekedtek a német cégek és háztartások Svájcban elhelyezett betétjei, ami így összesen már 37 és fél milliárd dollár. És ebben még nincsenek benne a részvények, a kötvények vagy más pénzügyi termékek.

„Sok vagyonos ember, főleg vállalkozók attól félnek, hogy bárhogy is alakulnak a választások, balra tolódás várható” - mondta Florian Dürselen svájci vagyonkezelő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.