Újra kezeket fognak levágni Afganisztánban, de nem biztos, hogy a nyilvánosság előtt

külföld
2021 szeptember 24., 05:03
comments 1

Nooruddin Turabi, a talibán egyik alapító tagja, az új afgán kormány börtönminisztere azt mondta, az iszlám törvénykezést komolyan fogják venni, és visszatérhetnek az olyan büntetési formák, mint a tolvaj kezének levágása. Az azonban már nem biztos, hogy nyilvánosan hajtják majd végre - írja a Guardian.

Nooruddin Turabi az AP hírügynökségnek adott interjút, ebben arra figyelmeztette a világot, hogy ne avatkozzanak bele Afganisztán új vezetőinek a dolgába. „Mindenki kritizált minket a stadionokban végrehajtott büntetésekért, de mi soha nem mondtunk semmit az ő törvényeikről vagy büntetéseikről” - mondta Turabi Kabulban. „Senki sem mondhatja meg nekünk, hogy milyenek legyenek a törvényeink. Mi az iszlámot követjük, és a törvényeink a Koránon alapulnak”.

link Forrás

Mióta a talibán augusztus közepén átvette a hatalmat az országban, az egész világ azt figyeli, vajon a tálibok ugyanazt fogják-e csinálni, mint a kilencvenes években. Turabi szavai arra utaltak, hogy a konzervatív, keményvonalas világnézet megmaradt, még akkor is, ha közben elkezdték használni a modern technológiát, interneteznek, és mobilt hordanak maguknál.

A hatvanas éveiben járó Turabi a kilencvenes években a tálibok igazságügyminisztere, illetve egy olyan minisztérium vezetője volt, melynek feladata a bűnmegelőzés, az „erényesség propagálása” volt. Akkoriban az egész világ elítélte a tálibokat a középkort idéző ítélkezésük miatt. Szokásuk volt ugyanis a kézlevágásokat, kivégzéseket stadionokban, több száz fős közönség előtt tartani.

A gyilkosokat rendszerint egyetlen fejlövéssel végezték ki, a lövést az áldozat családtagja adhatta le. Ha akarták, elfogadhatták az ún. vérdíjat, ezzel a gyilkos megválthatta bűnét, és életben maradt. Az elítélt tolvajok büntetése egyik kezük levágása volt, a rablóknak emellett az egyik lábukat is levágták. A tárgyalások általában nem a nyilvánosság előtt zajlottak, a bírók ismeretei pedig az iszlám törvényekre korlátozódtak.

Turabi azt mondta, ezúttal igazi bírók fognak ítélkezni - akár nők is -, de Afganisztán törvényei a Korán tanításain fognak alapulni. Azt is mondta, hogy a fent említett büntetéseket is visszahozhatják. „A kezek levágása nagyon fontos a biztonság szempontjából” - mondta a mullah, aki szerint a büntetésnek elrettentő ereje van. A kabinet jelenleg vizsgálja, hogy az ilyen ítéleteket nyilvánosan hajtják-e majd végre a jövőben.

A tálibok már vissza is hozták egy kedvelt büntetésüket, a nyilvános megszégyenítést. Azokat, akik kis értékű lopást követnek el, felrakják egy kisteherautó platójára, és körbehordozzák a városban. Az elmúlt hetekben több ilyet lehetett látni, volt, hogy összekötözték a tolvaj kezét, vagy befestették az arcát vagy száraz kenyeret tömtek a szájába.

Turabi a mostani interjút egy újságírónőnek adta, azt mondta, ők is mások már, mint régen. Már engedik a tévézést, a mobilhasználatot, a fotózást és a videózást, „mert erre van szükségük az embereknek, és mi ezt komolyan vesszük”. A médiára úgy tekint, mint ami segíthet terjeszteni az üzenetüket. „Tudjuk, hogy százak helyett már milliókat érhetünk el” - mondta a miniszter. Azt is mondta, hogy ha végül nyilvánosak lesznek a kivégzések és kézlevágások, akkor meg fogják engedni, hogy erről az emberek felvételeket készítsenek, mert az növeli az elrettentő erejüket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.