Izland az első európai ország, ahol női többség van a parlamentben

2021 szeptember 26., vasárnap 16:20
2
Választás Rejkjavíkban Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Izland az első európai ország, ahol többségben vannak a nők a nemzeti parlamentben.

A szombaton lezajlott országos választáson a akormányzó koalíció megerősítette többségét, és ez egyben azt is jelenti, hogy 63 képviselői helyből 33-at nők foglalnak majd el - ez a szám 9-el magasabb mint az előző ciklusban volt.

Az Interparlamentáris Unió adatai szerint csupán három másik országban - Ruandában, Kubában és Nicaraguában - van több nő, mint férfi képviselő a parlamentben, míg Mexikóban és az Egyesült Arab Emírségekben pontosan 50-50 százalékos az arány. Svédországban 47, Finnországban 46 százalék a nők aránya a parlamentben.

A 371 ezer lakosú Izland a Világgazdasági Fórum (WEF) márciusi jelentése alapján első azon a listán, ami a nemi esélyegyenlőség alapján rangsorolja az országokat.

A választásokon a Katrin Jakobsdottir miniszterelnök által vezetett jelenlegi koalíciós kormány összességében növelte többségét, de a miniszterelnök pártja, a Baloldali Zöld Mozgalom több képviselői helyet veszített, míg jobboldali partnerei öt képviselőhelyet nyertek - ez a kiegyensúlyozottabb eredmény pedig egyelőre kétségessé teszi a miniszterelnöki jövőjét.

Gudni Johannesson államelnök kijelentette, egyelőre nem ad megbízást új kormányalakításra egyik pártnak sem, hanem megvárja a három párt közötti koalíciós tárgyalásokat. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt