Orbán: Minden templom bástya

szeptember 26., vasárnap 16:47
34
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az ünnepi istentiszteleten a pesterzsébeti református Összetartozás-templom felszentelésén 2021. szeptember 26-án Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Orbán Viktor vasárnap Pesterzsébetre látogatott, és beszédet mondott a helyi református Összetartozás-templom felszentelésén.

A miniszterelnök az MTI jelentése szerint az állam és egyház kapcsolatáról beszélt hosszasan, és azt fejtegette, hogy a magyarok csak keresztényként maradhatnak meg:

„minden egyes új templom bástyát jelent a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben.”

Orbán szerint „mi magyarok ezer éve templomépítő nemzet vagyunk", és ezt Szent István idején a magyarokon kívül még kevesen mondhatták magukról. A kormányfő elmondása alapján ma sem jobb a helyzet, mert nem egyre több, hanem egyre kevesebb templomépítő nemzet van Európában.

A beszéd központi eleme ezúttal is a „hanyatló nyugat” volt. Orbán némi képzavarral azt fejtegette, hogy Nyugat-Európa a „kulturális és civilizációs talaj- és egyensúlyvesztés fázisában van”, és emiatt a keresztény Európa mint történelmi küldetés nem áll jól, gyengélkedik, a jövőkép borús, mert tőlünk nyugatra már nem templomokat építenek, hanem mecseteket.

Viszont itt vannak a magyarok, akik nem hajlandóak letérni az ezeréves ösvényről, ez pedig azért van így, mert mi tudjuk, hogy államnak és egyháznak együtt kell működniük. Orbán ezen a ponton az alaptörvényre utalt, ami kimondja, hogy „Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége.”

A miniszterelnök lényegében egyenlőségjelet tett a nemzet túlélése és a keresztény identitás megmaradása között; a keresztény megmaradás záloga pedig a templomok építése. Mint kiderült,

„mi nem csak templomépítő nemzet vagyunk, hanem, hogy megmaradjunk, templomépítő nemzetnek kell lennünk - minden egyes új templom bástyát jelent a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben.”

2010 óta a Kárpát-medence magyarlakta területein 150 új magyar templom épült, és 3000 templom újult meg - húzta alá Orbán: „a templom annak a jele, hogy bízunk Istenben, és ezért hittel tekintünk a jövőbe. A templomaink világítótornyok, amikor új épül, növekszik a fény a világban - hangsúlyozta.”

A hálaadó istentiszteleten Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke is részt vett, és beszédet mondott mellette Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus is, aki gyűjtést szervezett a templomépítésre.

A Mátyás király téren felépült templom terveinek vázlatát Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész készítette, alapkövét 2018-ban tették le, az építkezést 2019-ben kezdték el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt