Semjén: Üldözik a vadászokat, harcolunk a vadászat szabadságáért

2021 szeptember 26., vasárnap 18:59
23
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás vásárosnaményi programsorozatának megnyitóján 2021. szeptember 26-án Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A vadászat mélyebb, antropológiai és filozófiai értelmébe engedett betekintést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás vásárosnaményi programsorozatának megnyitóján.

Semjén az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy bizony nem az szorul magyarázatra, miért is vadászunk, hanem az, „ha valaki előítéletes módon, eleve ellenszenvvel és ellenérzéssel, sőt, sokszor gyűlölettel viseltetik a vadászok iránt.”

Egyértelműen célzott rá, hogy ma a vadászok az üldözöttek - hogy egyesek a vadászokra vadásznak.


Pedig semmilyen természetgazdálkodás nem lehetséges fenntartható vadászat nélkül, folytatta Semjén, mert a korlátlanul szaporodó vadállomány elpusztítaná az erdőt, saját életterét.

„A vad nem jövevény, nem valamilyen elemi csapás az erdőn és a mezőn, a természet rendje szerint nincs erdő vad nélkül, és nincs normális mező vad nélkül" - futtatta tovább vadászfilozófiai értekezését a miniszterelnök-helyettes, aki szerint az egyensúly fenntartásához, a minőségi és megfelelő mennyiségű vadállományhoz fenntartható vadászat szükséges. Vadászni nem csak jó, de fontos is.

Üzent a fotel-vadászkritikusoknak is, hogy menjenek le a terepre, ne otthonról okoskodjanak:

„Nem íróasztalok mellől kell megmondani, hanem az erdő- és földtulajdonosokra, a gazdák és a vadgazdák megállapodására szükséges bízni azt, hogy mekkora legyen egy adott terület vadeltartó képessége.”

Mindenkinek meg kell tudnia, hogy amikor megszüntetik a vadászatot, egy évtized múlva nem lesz horgászat, aztán disznóvágás sem lesz már:

„mert mindenféle kitalált állatvédelmi fikcióra hivatkozva be fogják tiltani a házi disznóvágást és az antibiotikummal teletöltött, mesterséges húst kell majd vásárolni.”

Kimondta: amikor a vadászat szabadságáért harcolunk, identitásunkért, életformánkért, ősi örökségünkért harcolunk. Nincs hova hátrálni.

A vásárosnaményi programsorozat keretében nyílt meg a Természet és vadvilág című állandó kiállítás, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tárlata és egy természetfotó-kiállítás is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt